Cold appetizer. Beef tongue with horseradish sauce.
Copyright (c) 2021 Taiftin/Shutterstock. No use without permission.

Hren: namirnica stvorena za sočan umak

Među povrćem koje se posebno ističe svojim ljutinom i uvijek izaziva zanimljive osjete na nepcu svakako se ubraja hren. Već samo jednim zalogajom pomaže pročistiti dišne putove i djeluje osvježavajuće, a izuzetno je koristan i za poboljšanje imuniteta. Hren je aromatična, korjenasta i  nutritivno vrijedna namirnica, ali nažalost kroz godinu nije baš tako često uključen u obiteljske jelovnike. Najpopularniji je u uskrsno vrijeme kad se konzumira u svježe naribanom obliku. Izvrsno paše uz kuhanu šunku i jaja, ali zapravo se može kombinirati uz razna druga  mesna jela, osobito kuhanu govedinu, i to bilo koji dan u godini.

umak od hrena u zdjelici

Od kupovine do skladištenja

Pri kupnji svježeg hrena važno je pripaziti da nije smežuran i nema znakova plijesni, truleži ili oštećenja. Hren je najbolje čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku kako bi se sačuvala aroma. Ako ga prije ribanja stavite 24 sata u hladnu vodu, dodatno ćete ga osvježiti. Iznimno brzo oksidira na zraku i mijenja boju iz bijele u smećkasti ton, zato ga ribajte netom prije posluživanja. Osim toga, ne želite da mu oslabi ljutkasti okus po kojem je toliko poseban.

Kremasti umak gotov u tren oka

Priprema umaka od hrena ne zahtijeva posebne kulinarske vještine niti puno vremena. Najprije ga ogulite i sitno naribajte. Dodajte malo soli i prelite ga vrućim temeljcem. Za umak možete koristiti mesni ili povrtni temeljac. Kad se smjesa ohladi slobodno dodajte žlicu ili dvije kiselog vrhnja koje će ublažiti ljutinu. To je najklasičnija varijanta, ali postoje i druge verzije, ovisno o preferencijama okusa i ljutine. Gotovu smjesu obavezno pohranite u hladnjak jer se u pravilu umak poslužuje hladan. U kombinaciji s jelima od pečenog mesa ljutkasti okus hrena ublažava težinu pečenja, a paše i uz krumpir salatu ili recimo pire krumpir. Može se koristiti oko 10 dana ako ga pažljivo čuvate u posudi s poklopcem. 

 

gusti umak od hrena
razni umaci od hrena u staklenkama

Trikovi za ublažavanje ljutine

Ljutina umaka može se ublažiti uz dodatak nekoliko raznih sastojaka. Primjerice, umjesto vrhnja možete dodati naribanu jabuku koja će učinkovito ublažiti hrenovu snažnu aromu. Također, umak se može pripremiti s majonezom i senfom, a dobro se slaže i s drugim sastojcima kao što su med, limun, jabučni i vinski ocat, kopar, mrkva ili cikla. Ljubitelji rajčice umak često obogate koncentratom rajčice i u toj verziji odlično pristaje uz ribu, a oni skloni malo eksperimentiranja u kuhinji možda će se odlučiti na kombinaciju wasabija i hrena koji ide uz piletinu ili može poslužiti kao dodatak salatama.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.