pecene mesne okruglice
Copyright (c) 2016 Sea Wave/Shutterstock. No use without permission.

Mesne okruglice – loptice popularne u gotovo svim kuhinjama svijeta 

Od ćufti na Balkanu i pohanih verzija u Albaniji do kofta na Bliskom istoku, koje se poslužuju isto kao i ćufte pa sve do okruglica u Bangladešu, gdje se spravljaju od kozica i škampa, mesne okruglice u raznim varijantama poznate su diljem kugle zemaljske. 

sirove mesne okruglice na pladnju
Copyright (c) 2018 YARUNIV Studio/Shutterstock. No use without permission.

Baza je meso 

Mljeveno meso oblikovano u okruglicu, uz dodatak jajeta ili samo žumanjka te raznih začina može se pripremati kao gulaš, pohati, pržiti, peći u pećnici ili pak kuhati kao ćufte ili s nekim prilogom. Baza za mesne okruglice je, naravno, meso uz dodatak raznovrsnih začina i povrća. 

Okruglice koje su osvojile rim 

Kuharica Apicius iz antičkog Rima, na primjer, sadržavala je i brojne recepte za jela s mesnim okruglicama, a cijelo jedno poglavlje te antičke kuharice namijenjeno je pripremi jela od mljevenog mesa, posebno od mljevene junetine. U srednjovjekovnoj Francuskoj i Engleskoj omiljeno jelo bilo je poume d'oranges (fr.: jezgra naranče) karakteristične narančaste, odnosno zlataste boje. Riječ je o okruglici od svinjskog mesa koja se premazivala žumanjkom kako bi izgledom sličila naranči. 

pecene mesne okruglice u tavi
Copyright (c) 2019 YARUNIV Studio/Shutterstock. No use without permission.
izvaljane mesne okruglice na drvenoj dasci
Copyright (c) 2013 Joerg Beuge/Shutterstock. No use without permission.

Kuglice sreće diljem svijeta 

Od Iberskog poluotoka i Skandinavije do Indijskog potkontinenta mesne okruglice predstavljaju jedno od popularnijih jela. U Švedskoj su to frikadeller, u Grčkoj ih nazivaju keftédes, a u Italiji, kao i u Dalmaciji, to su polpettine. U Afganistanu mesne okruglice su kofte (slično kao ćufte), a u Iranu kalleh, dok su u Izraelu ktzitzot

Bezmesne okruglice 

Okruglica ne mora biti od mesa jer postoje brojne alternative mesu od kojih se mogu pripremiti bezmesne okruglice. U smjesu za okruglice mogu se kao ukusna alternativa mesu staviti grahorice poput graška i slanutka ili žitarice kao što su proso i amarant. Kao vegetarijanska opcija okruglice se mogu pripremati od narezanih tikvica uz dodatak kuhanog krumpira ili cvjetače uz, naravno, dodatak začina poput curryja ili kurkume, a možete dodati i bilo koji začin što veseli vaše nepce. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

mesne okruglice sa graskom