Mascarpone sir u zdjelici na stolu s jagodama
Copyright (c) 2019 Brent Hofacker/Shutterstock. No use without permission.

Uradi sam – mascarpone, sir savršen za ljetne kolače

Mascarpone je mekani sir, podrijetlom iz Italije, na bazi vrhnja koji se radi tako što se sirutka cijedi iz sira (ali ne tijekom prirodnog procesa starenja ili stiskanja). Po svojoj teksturi i okusu mascarpone je sličan ricotti, koja se za razliku od njega radi od sirutke. Vrlo je popularan izbor prilikom spravljanja kolača, a gotovo je postao standard za pripravu cheesecakea

Mascarpone sir u zdjelici na stolu
Copyright (c) 2016 Slavica Stajic/Shutterstock. No use without permission.

Samo dva sastojka!

Mascarpone možete napraviti i u kućnoj radinosti, i to od samo dva sastojka – limunova soka i vrhnja za šlag, a ono punomasno će biti najbolje. Zagrijte vrhnje za šlag do ključanja pa snizite temperaturu, a potom u vrhnje dodajte pola žlice limunova soka. Na slaboj vatri miješajte dok se smjesa ne zgusne, 13 - 15 minuta. Nakon toga ostavite smjesu u ledenoj kupki, oko 10 minuta, da se ohladi, a nakon toga je procijedite i pokrijte platnenom krpom pa stavite u hladnjak na 24 sata.

Delikatniji i mekši

Svoj domaći mascarpone možete koristiti do četiri dana, ako je u  hladnjaku, ili do šest tjedana ako ga zamrznete. Ako želite, u svoj domaći mascarpone možete dodati još nekoliko kapljica limunova soka kako bi dobio specifičnu blagu kiselost. Međutim, ako pripremate kremu za kolač od ovog mascarponea, osobito za cheesecake koji se ne peče, ona će biti nešto delikatnija i manje kompaktna. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

mekani mascarpone sir u zdjelici