servirani ricotta sir na dasci

Ricotta – slatkasti sir savršen za deserte

Za ricottu bi bilo ispravnije reći da je nusproizvod od sira jer se radi od „ostataka“ nakon proizvodnje sira. Riječ je o svježoj i kremastoj namirnici, bijele boje i granulaste teksture, što podsjeća na zrnati sir i slatkastog, blagog okusa. Rodna gruda ricotte je Italija, a ponajviše Sicilija, gdje se tradicionalno koristi u pripremi raznih vrsta slastica.

ricotta sir namazan na kruh

U kolačima i uz slatko

Baš poput mascarponea na sjeveru Italije, ricotta se na jugu Italije koristi za pripremu kolača ili cannolija. No, ricotta se može jesti svježa uz razne dodatke kao što su cimet, šećer, mrvice čokolade, slane karamele, jagode, pistacije ili sok limuna. Sjajna je i kao namaz na koji možete stavljati dodatke poput kriški kruške ili jabuke i, primjerice, med. Ima vrlo malen udio masnoće i vrlo je laganog okusa, što je čini sjajnim dodatkom za proljetnu i ljetnu kuhinju kada se priprema lakša hrana.

Postoje i slane verzije!

Ricotta je vrlo kvarljiv sir kad je u svježem stanju. Dimljena ili zapečena ricotta slane su verzije istog sira koji onda ima nešto duži rok trajanja. U slanim verzijama ricotta dolazi kao salata (stisnuta, slana i odležana), infornata (pečena), affumicata (dimljena) i forte (odležana i začinjena, mekana i smeđe boje).

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

servirani ricotta sir s rajcicom