sastojci
Za biskvit:
- 5 jaja
- 75 g šećera
- 60 g glatkog brašna
- 0.5 praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- naribana korica limuna
Za nadjev:
- 500 g ricotta sira
- 200 g šećera u prahu
- 50 ml slatkog vrhnja
- 1 vanilin šećer
- 100 g marcipana
- 50 g čokolade (komadići ili kapljice)
- 150 g kandiranog voća (limun, naranča, trešnja)
- 80 g grožđica
- 50 g nasjeckanih badema
- 50 g nasjeckanih pistacija
- 50 g čokolade
- 2 žlice likera od višanja
- 5 žlica soka naranče
- 150 g marcipana
- 100 g šećera u prahu
- 30 g kandiranih trešanja
- 100 g želiranog voća
- 1 limun
- 100 g šećera u prahu
Način pripreme
Pripremite smjesu za biskvit tako da žumanjke i šećer pjenasto umutite, dodajte vanilin šećer, koricu limuna i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju umiješajte bjelanjke istučene u snijeg i izlijte u kalup za torte (Ø 24 cm ) prekriven masnim papirom. Pecite biskvit u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 35 minuta. Biskvit ohladite i narežite tako da imate dva ista komada (Ø 20 cm) i trake biskvita za obložiti rub kalupa.
Za nadjev pripremite smjesu od sira, šećera u prahu, vrhnja, vanilin šećera i ostavite u hladnjaku da se hladi nekoliko sati. Potom umiješajte smjesu od kandiranog voća, grožđica, badema, pistacija i čokolade. Kalup za cassatu (Ø 20 cm i visine 7 cm) pospite šećerom u prahu.
Marcipanu dodajte šećer u prahu i zamijesite jednoličnu smjesu. Zatim tanko razvaljajte, stavite preko kalupa za cassatu tako da prekrijete dno i rub. Višak marcipana maknite, na dno položite prvi biskvit i trakama biskvita obložite rub kalupa. Nakapajte biskvite mješavinom soka naranče i likera pa kalup napunite pripremljenim nadjevom, poravnajte i prekrijte drugim biskvitom.
Ostavite kolač tri sata u hladnjaku, a zatim ga izvrnite na podlogu za tortu. Izmiješajte šećer u prahu i 1 – 2 žlice soka limuna da dobijete gustu glazuru. Premažite njome kolač, a kad se osuši, ukrasite kandiranim trešnjama ili želiranim agrumima.
Pripremite male kupolaste cassate u kalupima s okruglim dnom za svakog posebno. Za to će vam trebati više vremena i odgovarajući kalupi, ali uspjeh neće izostati.