Revolucija okusa – jeste li čuli za swicy?
U svijetu kulinarskih užitaka, koji se neprestano razvija, prehrambeni trendovi dolaze i odlaze, no čini se da je jedna senzacija osvojila svijet: trend swicy hrane. Kovanica swicy nastala je od riječi slatko (eng.: sweet) i pikantno (eng.: spicy). Karamel s malo čilija? Čokolada i jalapeño papričice? Može!
Savršen par
Spoj slatkog i ljutog okusa u kulinarstvu nije novija pojava. Mnoge kuhinje diljem svijeta stoljećima koriste ovaj divan kontrast. Međutim, sam izraz „swicy“ relativno je nov i postao je popularan posljednjih godina, posebno u kontekstu društvenih medija. Ovaj trend ima svoje korijene u želji za stvaranjem novih uzbudljivih iskustava okusa pažljivim balansiranjem topline začina i slatkoće različitih sastojaka.
Napravite sami!
Poput kombinacije čokolade s čilijem ili slatkog umaka od čilija, već stoljećima je ljudsko nepce u potrazi za novim okusnim izazovima. No, da bismo ovaj novi food trend ispoštovali do kraja, valja se odmaknuti od tradicije. Tako možete u vlastitoj kuhinji u svoju uobičajenu mješavinu za tacose ili tortilje dodati koju kockicu ananasa ili malo ljuće šalše. Također, glazirana piletina u medu s čili papričicom nije novost u kuhinjama diljem svijeta, ali može biti u vašoj, naročito ako vas veseli kombiniranje različitih okusa. Miksanje različitih okusa ne morate isprobavati samo u pripremi jela nego i napitaka. Ljubitelji koktela odavna su već upoznati s ljuto-slatkim kombinacijama kao što je, na primjer, vruća čokolada s natruhom čilija ili malo đumbira u vrućem ili ledenom čaju. Kombinacija je bezbroj, na vama je da pronađete svoju idealnu!
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.