Tamna vs. čokolada za kuhanje

Čokolada se jede već stoljećima, a drevni Maje uživali su u njezinom gorkom okusu. Smatrali su da je to hrana bogova, iako nisu znali koliko je zapravo dobra za njihovo zdravlje. U međuvremenu je dokazano da umjerena konzumacija tamne čokolade smanjuje razinu stresa i diže raspoloženje. Također sadrži i neke vitamine i minerale koji povoljno djeluju na cjelokupni ljudski organizam.

Tamna čokolada ili ona za kuhanje? U čemu je razlika? Obje su zapravo iste čokolade, s manjim udjelom šećera, gorke i svakako za konzumaciju poželjnije od one mliječne. Tamna čokolada koja ima 70 posto i više kakaa izvor je flavonoida – snažnog antioksidansa s protuupalnim svojstvima koji je važan za rad mozga. Kakao u tamnoj čokoladi potiče rad živčanih stanica i pospješuje neuronske veze u mozgu. Ukratko, dobro je jesti tamnu čokoladu. 

Čokolada za kuhanje najčešće se koristi za pripremu kolača i krema. Nije slatka, nema kakao maslaca i ostale masnoće pa mnogima nije toliko ukusna kao druge verzije. Ona se po sastavu nalazi negdje na pola puta između tamne i mliječne čokolade. Naime, nema toliko šećera, ali je udio kakaa manji. No zato se od nje rade najukusnije glazure, kreme i kolači.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.