tahini pasta u staklenoj zdjelici
Copyright (c) 2015 Kert/Shutterstock. No use without permission.

Tahini – svestrana pasta s jednim ključnim sastojkom!

Tahini pasta je gusti namaz od mljevenih sjemenki sezama i jedan je od ključnih sastojaka u tradicionalnoj kuhinji Bliskoga istoka i Mediterana. Tahini ima bogatu aromu i kremastu teksturu, pa je izvrstan sastojak raznih jela i umaka.

tahini pasta u tanjuru sa drvenom zlicom
Copyright (c) 2021 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Iz kućne radinosti

Da bismo napravili tahini pastu, sjemenke sezama se prvo prže ili lagano tostiraju kako bi se pojačao njihov okus. Nakon toga se melju u fini prah, a dodaje mu se malo biljnog ulja, obično sezamova ili maslinova, da bi se smjesa pretvorila u pastu. Ponekad se smjesi dodaje i sok limuna, sol ili češnjak za dodatni okus. Tahini pasta može biti svijetle ili tamnije boje, ovisno o tome jesu li sjemenke sezama oguljene ili nisu.

Savršen začin!

Okus tahini paste je bogat i orašast, s blagom gorko-slatkom notom sezama. Ključan je sastojak hummusa, a često se koristi i u pripremi umaka za falafel i tahini salata. No, osim kao dodatak, može se koristiti i kao zvijezda obroka, kao namaz za kruh ili preljev za salatu. 

narancasti hummus s tahini zacinom
Copyright (c) 2021 Sea Wave/Shutterstock. No use without permission.
halva sa sezamom
Copyright (c) 2021 Sokor Space/Shutterstock. No use without permission.

Probajte!

Tahini se ne koristi samo u pripravi slanih jela jer se savršeno uklapa i u slatke zalogaje. Jedan od najpoznatijih je halva, poslastica o čijem dobrom okusu govori i fraza „ide kao halva“, a koja se spravlja od brašna, meda ili šećera te tahini paste. No, tahini možete probati i u mramornom kuglofu u kombinaciji s bananom, u kolačićima s tamnom čokoladom ili u brownieju s voćnim bobicama. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.