budha bowl sa slanutkom i povrcem

Svi su ludi za Buddha zdjelama

Buddha zdjele kulinarski su hit na društvenim mrežama već posljednjih nekoliko godina. Nije samo riječ o fleksibilnim obrocima čiji se sastojci mogu prilagoditi individualnim željama nego su to i jela sastavljena od komponenti koje su aranžirane na vrlo atraktivan način. Dobra Buddha zdjela podjednako je lijepa i ukusna. 

budha bowl

Ravnoteža bjelančevina, ugljikohidrata i masti

Američka poslovna žena Martha Stewart skovala je termin Buddha Bowl (Buddha zdjela) 2013. godine u svojoj kuharici „Meatless“ (bez mesa) kako bi opisala ono što se dotad u gastronomiji nazivalo kao Hippy zdjela, makro zdjela ili zdjela puna žitarica. Buddha zdjela vegetarijansko je jelo posluženo u dubokoj posudi, a spravljeno od raznolikih kuhanih, pečenih i sirovih sastojaka – uglavnom biljnog porijekla. Pažljivim kombiniranjem sastojaka stvara se uravnotežen obrok sastavljen od odgovarajuće količine bjelančevina, ugljikohidrata i masti. 

Što se može naći u zdjeli?

U Buddha zdjeli možete pronaći komadiće dobro začinjenog tofua ili tempeha, kuhani slanutak, grah ili edamame. Ovi izvori biljnih proteina u zdjeli se sljubljuju sa svježim i termički obrađenim povrćem – od krastavaca, paprika i batata do brokule i cvjetače, ali i s kuhanom rižom, kvinojom, ječmom ili nekom sličnom žitaricom. Okusi se na kraju zaokružuju nekim dobrim izvorom masnoća – na raspolaganju vam je sve – od svježeg avokada, orašastih plodova i sjemenki do sočnog preljeva napravljenog od tahinija, limuna, javorova sirupa, soli i papra. 

dvije budha zdjele i pribor
budha bowl tanjur i pribor

Zašto se zdjela zove Buddha?

Kada je pisala svoju kuharicu, Martha Stewart bila je nadahnuta zdjelama za jelo koje su budistički redovnici nosili sa sobom u nadi da će ih velikodušni ljudi napuniti raspoloživom hranom te tako zadovoljiti njihove prehrambene potrebe. Pretpostavlja se da je i sam koncept jela u zdjeli inspiriran budističkom filozofijom – težnjom da se postigne ravnoteža u svim aspektima života, pa tako i u prehrani.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.