Što je comfort food: Hrana koja grije srce i dušu
Hrvatska verzija naziva comfort food bila bi: utješna hrana, odnosno ona hrana koja donosi osjećaj ugode i budi nostalgiju podsjećajući nas na domaća jela ili djetinjstvo. Najčešće je riječ o izdašnim i zasitnim jelima, ukorijenjenim u tradiciju određenog kraja, koja se jednostavno pripremaju, a obično se vežu uz hladnije jesenske ili zimske dane.
Sarma, pašticada...
Kada govorimo o europskom podneblju, comfort food je povezan s lokalnom tradicijom, ali i dostupnim sastojcima, stoga je često riječ o skromnijim jelima. Svaka zemlja ima svoju verziju, od toplih gulaša i variva u hladnijim krajevima sve do raznih jela na bazi tjestenine na Mediteranu. Tako su kod nas predstavnici utješne hrane: sarma, ajngemahtes, pašticada ili čobanac, a u Italiji su to lazanje ili rižoto milanese. Comfort food u Francuskoj može biti croque monsieur, sendvič zapečen s bešamel umakom, dok bi to u Njemačkoj bila, primjerice, krumpir-salata.
Miris i okus doma
No, treba naglasiti da ne postoji specifična hrana koja je predstavnica comfort fooda pojedine zemlje. Svaki grad, svaka pokrajina, a i država ima svoje specifičnosti, pa tako i svaka obitelj. Comfort food, dakle, može biti bilo što, hrana koja vas usrećuje, svako jelo koje vam padne na pamet kad pomislite na dom.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.