pladanj baklave sa pistacijama i baklava na tanjuru

Ta slatka baklava!

Slatka kombinacija šećera (ili meda), limuna i orašastih plodova toliko je sočna da sokovi, doslovce, kapaju iz ovog kolača. Riječ je, naravno, o omiljenom desertu istoka Europebaklavi. Varijanti ima koliko i naroda, ali je postupak isti: red vučenog tijesta, red sočne orašaste smjese, pečeno i sve preliveno ukusnim sirupom.

baklave sa ora astim plodovima na tanjuru

Savršena kombinacija oraha i šećera

Radi se od vučenog tijesta, odnosno kora koje se slažu jedna na drugu. Ovisno o ukusu, na svaku koru, svaku drugu ili u nekoj drugoj kombinaciji, nanosi se slatka smjesa od oraha i šećera ili meda. Tako složene kore se peku, a nakon pečenja se zaliju slatkom vodom ili agdom, kombinacijom šećera i vode. Agda se kuha dok tekućina ne postane sirupasta, a potom se vruća pečena baklava njome prelije, tako da cijeli kolač upije agdu. No, baklava se ne mora oblikovati samo slaganjem kora i orašaste smjese, nego se može rolati i oblikovati u „ružice“ ili smotuljke s ovim slatkim punjenjem. 

Festival okusa

Glavni sastojak baklave je orah, ali podjednako je ukusna u kombinacijama s pistacijama, bademima, lješnjacima pa i kokosom, a recepti se razlikuju od domaćice do domaćice. Često se u tradicionalnu baklavu s orasima za dodatan okus stavlja i mljevena pistacija, kojom se i posipa svaki komad baklave. No, slatka baklava ima i svoje povrtne, jednako slatke varijacije, pa se tako među kolačima znaju pronaći i oni s mrkvom ili tikvicama. Uz baklavu odlično odgovaraju napitci koji nisu slatki, poput crnog čaja ili kave, kako bi pomogli balansirati slatkoću baklave. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

baklave na bijelom tanjuru