Top 5 nutritivnih prednosti lješnjaka
Iako je najčešće sastojak obožavanih namaza ili kolača, lješnjaci će zapravo svoje bogatstvo pokazati u sirovom izdanju. Kao grickalica ili dodatak jogurtu, granoli ili nečem trećem, bit će izvrstan dodatak prehrani. Donosimo vam top 5 razloga zašto su lješnjaci apsolutni prehrambeni hit.
1. Vitamini i minerali
Tko bi rekao da se u maloj loptici može pronaći raznih vitamina i minerala! Vitamin E posebno se ističe svojim udjelom, a uz njega važno je istaknuti i vitamine skupine B. Od minerala, lješnjaci su bogati bakrom, magnezijem, manganom, fosforom, cinkom i kalijem.
2. Odlični za energiju
Visok udio proteina i kalorija čine lješnjake odličnim izborom preferirate li visokoproteinsku prehranu koja vam istovremeno donosi energiju. Upravo zato su lješnjaci super međuobrok ili grickalica koju možete imati u torbi za prigristi kad ste u gužvi i strci.
3. Izvor vlakana
Vlakna su važan nutrijent za vašu probavu, a lješnjaci su njihov odličan izvor. Bilo da ih konzumirate svježe ili dodatak salatama, jedenjem lješnjaka u bilo kojem izdanju unijet ćete nužno potrebne nutrijente.
4. Bogati su masnim kiselinama
Lješnjaci u sebi sadrže vrijedne masne kiseline. Sadrže mono- i polinezasićene masne kiseline, kao i one omega-6 i omega-9 masne kiseline.
5. Antioksidansi
Ovo orašasto voće izvor je antioksidansa. Među najzastupljenijima su spomenuti vitamin E i fenolični spojevi. Najveći dio antioksidansa sadržan je u smeđoj opni pa ju nemojte guliti.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.