zelena silicijanska cvjetaca
Copyright (c) 2020 Angela M. Benivegna/Shutterstock. No use without permission.

Šenon – neobičan miks brokule i cvjetače

Šenon (eng. broccoflower) produkt je križanja brokule i cvjetače pa, kao i oni, pripada skupini kupusnjača. Uz šenon se često veže i romanesko, slično povrće koje također pripada istoj skupini, ali nije plod križanja. Šenon  na prvu privlači poglede zbog svog izgleda. Naime, iz glavice zelenih listova izvire, baš kao kod cvjetače, svijetlozeleni naborani i mesnati plod. Za razliku od romanesco brokule, koja ima zanimljive piramidalne cvjetove, šenon izgledom podsjeća na cvjetaču, a bojom na brokulu. 

juha od zelenog povrca
Copyright (c) 2011 Olga Miltsova/Shutterstock. No use without permission.

Blaži i slađi

Okusom je nešto blaži, mekši i slađi od brokule i cvjetače, pa se vrlo lako u receptima i kuhanju može zamijeniti bilo kojom od tih dviju biljki. Upravo zbog blažeg okusa, šenon će biti sjajan kad je kuhan na pari i poslužen s umakom po vlastitom odabiru. Jednako tako, juha od šenona, baš kao i juhe od njegovih srodnika, bit će izvrsna uz dodatak vrhnja za kuhanje, malo maslinova ulja i češnjaka te začina po ukusu. Šenon će se i u salati istaknuti kao sjajan dodatak, a naročito ako ga skuhanog kombinirate s malo jačim salatama poput radiča ili matovilca. 

Nježno s kuhanjem

Poput cvjetače i brokule, ni šenon ne podnosi visoke temperature jer iskuhavanjem gubi većinu nutritivnih vrijednosti i postaje gnjecav. Najbolje ga je kuhati na pari, samo nekoliko minuta, dok ne omekša. Da kuhanjem ne bi izblijedjela njegova lijepa zelena boja, u vodu prije kuhanja dodajte nekoliko kapljica limunova soka. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Cjedilo sa zelenom cvjetacom na stolu