losos sa spinatom,gljivama i orasima posluzen u obliku srca
Copyright (c) 2022 YARUNIV Studio/Shutterstock. No use without permission.

Riba i voće – savršena ljetna kombinacija

Kad bismo morali birati predstavnike ljeta, to bi svakako bili – riba i voće! Ove dvije super nutritivne vrste namirnica, osim zasebno, pašu si i u zajedničkim kombinacijama. Pa tako par iz snova čine morski plodovi i slatko ljetno voće jer pružaju bogatstvo tekstura i aroma, a okusne kombinacije zadovoljit će i najzahtjevnija gurmanska nepca. 

pecena riba s limunom na tanjuru
Copyright (c) 2013 Peredniankina/Shutterstock. No use without permission.

Avokado, limun, ananas...

Kada je riječ o kombinaciji ribe i voća, uglavnom prvo pomislimo na limun u klasičnoj marinadi za grillanje ribe. No, kombinacije idu puno dalje od klasike. Riba poput tune, ali i kozice, u kombinaciji s tropskim voćem, kao što su mango, ananas i papaja, stvaraju ukusne salate! Samo im dodajte svježe začinsko bilje, poput mente ili korijandra, za jaču aromu. Avokado je voće koje je izuzetno popularan sastojak mnogih jela, a izvrstan je pratitelj ribljih jela. Možete napraviti bogatu i kremastu šalšu od avokada i poslužiti je uz pečenu ili prženu ribu. Dodajte malo limunova soka, češnjaka i nasjeckanog luka kako biste pojačali okus. Međutim, avokado ne morate uvijek gnječiti, savršena će biti i kombinacija pečenog lososa i svježih kriški avokada prelivenih kombinacijom limuna, soli i maslinova ulja. 

Kušajte voćne umake!

Voćni su umaci još jedan način kako se riba i voće mogu kombinirati na tanjuru. Primjerice, ribu na grillu možete preliti umakom od malina, borovnica ili manga. Ovi umaci dodaju slatkoću i aromu jelima od ribe, čineći ih ukusnim i privlačnim. Pomiješajte razno bobičasto voće s limunom, a možete, ako želite, sve povezati medom koji će ribi dati glaziranu kožicu. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

dimljeni losos s kupinama na tanjuru