limuni na pladnju

Kad vam život da limun… napravite nešto dobro za sebe

Limun je zimzelena biljka iz biljnog roda Citrus koja može narasti do šest metara visine, ima žute ovalne plodove ugodne arome i kiselkastog okusa. Iako limun gotovo nitko ne jede sirov kao samostalno voće, primjene ovog citrusa koji potječe iz sjeverne Indije su višestruke. Često se koristi kao prirodno sredstvo za čišćenje i dezinfekciju doma u kombinaciji sa sodom bikarbonom i malo vode. Njegov ugodan miris osvježava prostor, a upotrebljava se i u kozmetičke svrhe. Dakako, najviše se koristi u kulinarstvu.

limun sa oradama posluzen na pladnju

Kako jesti limun?

Limun će poboljšati okus baš svakog jela. Nakapajte malo svježe iscijeđenog limunova soka na pohano meso, ribu ili povrće i uživajte u zapanjujućim rezultatima. Odlična je zamjena i za ocat u pripremi raznih dresinga – pomiješajte ga s malo ulja, soli i papra i dobit ćete jednostavan, a ukusan preljev za salatu. Limun možete dodavati i u mnogobrojne biskvite, kekse, torte i nadjeve. Ako na raspolaganju imate organski uzgojen limun, obavezno iskoristite i koricu ploda – naribajte samo žuti dio jer bijela opna nije ugodna za jelo. Kriške limuna možete dodavati i u brojna bezalkoholna i alkoholna pića – od obične vode, čaja i sangrije do koktela na bazi limoncella – na vama je da eksperimentirate. 

Vitamin C

Kada kupujete limun, obratite pozornost na njegov izgled – površina treba biti čvrsta i bez vidljivih oštećenja. Boja može varirati od blijedožutih do narančastih nijansa. Čuvajte ga na tamnom hladnom mjestu ili u hladnjaku da bi trajao što dulje. Ako možete, prednost uvijek dajte organski uzgojenim plodovima jer oni imaju najviše hranjivih tvari. Iako je nadaleko poznat kao odličan izvor vitamina C, limun sadrži i druge vrijedne nutrijente poput kalija, vitamina B6 i prehrambenih vlakana. Povrh svega, riječ je o niskokaloričnoj namirnici koja u 100 grama ima samo oko 30 kalorija, ali i nizak glikemijski indeks.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.  

rezani limuni