Tradicionalni engleski dorucak s pecenim jajima, slaninom, kobasicama, grahom u umaku od rajcice
Copyright (c) 2016 Anna Mente/Shutterstock. No use without permission.

Proteinska bomba za doručak – full english breakfast

Vjerojatno ste u filmovima već vidjeli kako likovi, kada su jako gladni, traže „full english breakfast“, a pritom misle na obilan tradicionalni engleski doručak koji se sastoji od prženih jaja, kobasica, slanine, pečenoga graha, rajčica, gljiva, kruha i krvavica. Ovaj doručak specifičan je za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, a toliko je popularan da je doslovce postao nacionalno jelo Ujedinjenog Kraljevstva. S obzirom na količinu proteina koje sadrži, u restoranima i kafićima često se poslužuje tijekom cijelog dana, a ne samo ujutro. 

Engleski dorucak s pecenim jajima, slaninom, kobasicama, grahom, tostom i svjezom salatom
Copyright (c) 2014 baibaz/Shutterstock. No use without permission.

Birajte što volite!

Verzija engleskog doručka ima koliko i nacija u Ujedinjenom Kraljevstvu, pa se tako irski doručak priprema s kruhom od krumpirova tijesta ili palačinkama od krumpira. Škotska ima verziju s haggisom i raznim pogačicama na bazi tijesta od krumpira, dok u velškoj verziji ovog doručka ima školjki i namaza od crvenih algi (eng.: laverbread). Najbolja stvar kod engleskog doručka je to što on u osnovi podrazumijeva sve što bi jednom radniku trebalo da održi snagu tijekom dana, pa treba sadržavati jaja, kobasice, slaninu, grah i razno povrće. No, svatko sebi može prilagoditi količinu i vrstu namirnica. Tako umjesto kobasica možete staviti kuhanu šunku, a umjesto bijelog kruha integralni, dok sve možete upotpuniti salatom ako niste ljubitelj pečenoga graha. 

Sve u tavu!

Priprema engleskog doručka je jednostavna. Doslovce sve što možete pojesti ubacite u ovaj obrok. Kobasice i slaninu pržite zajedno, gljive i rajčice također, a tavu posljednju koristite za prženje jaja. Lonac će vam trebati za pečeni grah, a ako volite, i njega možete malo zapeći u tavi.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

osoba jede engleski dorucak i reze jaje na tanjuru