Pravilna prehrana za one koji rade u noćnoj smjeni

Kako se zdravo hraniti tijekom rada u noćnoj smjeni i kako održati svoj metabolizam u ravnoteži – pitanja su koja muče brojne zaposlenike. Tijekom rada noću odgovarajuća prehrana je svakako važna. Naš je organizam tada potpuno budan i za normalno funkcioniranje traži određenu energiju i snagu koju najviše crpi iz hrane. No često u takvim noćima kompletan i zdrav obrok zamjenjujemo tzv. brzom hranom. Takva zamjena, međutim, često uzrokuje nesanicu i debljanje, a i razvijaju se štetne navike poput češćeg pušenja ili češćeg ispijanja kave.

Zdravi odabir

Poremećaj prirodnog ritma hranjenja uzrokuje poremećaj hormona, a tako nastaju i zdravstvene tegobe. Tijekom rada u noćnim satima poželjno je izbjegavati hranu bogatu jednostavnim šećerom i ugljikohidratima poput slatkiša, peciva, kolača i keksa jer se takva hrana noću teže probavlja. Za noćnu smjenu bolja je zdrava prehrana koja uključuje fermentirane mliječne proizvode, žitarice, voće i povrće te meso.

Male i lagane porcije

Noću treba jesti manje nego tijekom dana i paziti da to budu namirnice koje su bogate bjelančevinama. Kao preporuku za noćne obroke nutricionisti izdvajaju najjednostavnije kombinacije: kefir sa sjemenkama lana, sezama ili suncokreta, komade bijeloga mesa ili tunu s rukolom i matovilcem.

Orašaste grickalice

Uz to, na posao sa sobom možete ponijeti smoothie od zobenog mlijeka i banana. Grickajte orašaste plodove, a ako osjetite da vam nedostaje slatkog, pojedite koju suhu smokvu ili šljivu. Kao dodatak piću nutricionisti preporučuju vitamin C i Ashwagandha prah. Sve navedeno čuva našu vrijednu nadbubrežnu žlijezdu koja prva reagira i strada kad je u pitanju stres. Sam noćni rad vrlo je stresan za organizam, stoga pokušajte umanjiti njegov utjecaj pravilnom uravnoteženom prehranom.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.