avocado and citrus fruit
Copyright (c) 2015 margouillat photo/Shutterstock. No use without permission.

Povrće u voćnoj salati? Odlični prijedlozi kako ga ukomponirati

Dok se osvježavajuće slatke salate sastoje uglavnom od voća i dresinga poput meda, dodavanje određenog povrća može efikasno nadopuniti okuse i teksture te postići ravnotežu hrskavosti i slatkoće u voćnoj salati.

vocna salata s naribanom mrkvom
Copyright (c) 2014 Oleksandra Naumenko/Shutterstock. No use without permission.

Kako odabrati namirnice?

Pri odabiru povrća koje biste mogli uključiti u voćne salate važno je uzeti u obzir komplementarne okuse, teksture, ali i kompatibilnost s voćem koje koristite. Bitno je dodati svježe povrće koje ima blag okus i koje neće narušiti kvalitetu voćne salate nakon što stoji neko vrijeme u posudi. Također, razmislite i o korištenju mandoline ili ribeža kako biste postigli ujednačenost okusa i tim postupkom rezanja naglasili arome

 

Da biste postigli najbolji okus i teksturu, hladite voćnu salatu u hladnjaku barem 30 minuta prije posluživanja. To omogućuje da se okusi stope i naglase te poboljšava osvježavajuću kvalitetu voćne salate. Možete eksperimentirati kreirajući različite kombinacije koje će rezultirati hranjivim, zasitnim i osvježavajućim voćnim salatama.

Omiljeno povrće u voćnim salatama

Od povrća koje možete dodati u voćne salate omiljen je krastavac, koji daje blagi okus, svježinu i hrskavost, a odlično se slaže s citrusima, bobičastim voćem i dinjama. Avokado je također na vrhu popularnosti jer daje salati kremastost, a dobro se sjedinjuje s ananasom, mangom i papajom. 

 

Od manje uobičajenih odabira ističe se paprika, i to crvena i žuta. Njihova hrskava tekstura i blago sladak okus naglašava okuse naranče, jagode i ananasa. Mrkva će dati slatkoću naranči, jabukama i kruškama, pogotovo u naribanoj varijanti. Celer pak daje blago slan okus koji je u zanimljivom kontrastu s citrusima, jabukama i grožđem. 

 

Tu se još može eksperimentirati s mladim lukom, rotkvicama i koromačem, koji daju pomalo pikantnu notu agrumima i citrusima te dodaju boju koja doprinosi elegantnoj prezentaciji.

 

Nakon povrća, svojoj bogatoj osvježavajućoj salati dodajte i začinsko bilje, poput metvice i bosiljka, kako biste naglasili dubinu okusa. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

hladna vocna salata s krastavcem