Pomelo – najveća citrusna voćka

Pomelo je egzotično citrusno voće koje je zbog veličine ploda zaslužilo epitet najvećeg agruma. Osvježavajućeg okusa i jedinstvene arome, pomelo može varirati u veličini, ali u trgovinama će se najčešće naći plodovi srednje veličine, nešto manji od lubenice, a veći od dinje. Kora mu je debela i uglavnom zelene boje, a ovisno o sorti - može biti i žuta ili ružičasta.

kriske svjeze pomelo vocke
Copyright (c) 2017 pondpony/Shutterstock. No use without permission.

Velik i pomalo gorak

Oguljeni pomelo otkriva sočno i osvježavajuće voćno meso koje je podijeljeno u režnjeve, slično kao naranča i limun, koji se lagano odvajaju jedan od drugog. Iako je pomalo sladak, ovisno o stupnju dozrelosti voćke, može imati i gorak okus koji toj voćki daje poseban okus, ali i aromu. Upravo zahvaljujući tom okusu, pomelo se može savršeno kombinirati s ostalim namirnicama, a naročito s mesom.

Pomelo i meso

Pomelo se konzumira svjež, očišćen od sjemenki i izrezan na komadiće. Može se koristiti i kao sastojak za pripravu raznih jela i salata, a upravo se tako i najčešće koristi. U azijskim zemljama pomelo je naročito popularan desert i to u zašećerenom obliku, slično kao arancini. Zbog gorčeg okusa često mu se dodaju šećer, čak i sol, kako bi se ublažila gorčina. Od pomela se pripravlja i vrlo ukusan sok koji se često miješa sa sokom ananasa. Njegov sok je česta baza za koktele, ali i umake i marinade. Ovo voće može biti odlična dodatna komponenta u salatama, jelima s morskim plodovima, naročito s kozicama, ali i kao ukusan dodatak salati s, primjerice, pancetom. Svojim jedinstvenim okusom pomelo donosi nešto novo i uzbudljivo u svaku kulinarsku kombinaciju.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

pomelo salata s prsutom, avokadom i jajetom