Plant based dijeta
Posljednjih godina sve je popularnija prehrana koja se temelji na unosu namirnica isključivo biljnog podrijetla, što zbog zdravstvenih i drugih potreba, a što iz želje da se smanji negativan utjecaj konzumiranja životinjskih prerađevina na našu planetu i životinje.
Što jesti, a što izbjegavati?
Bazu za ovu prehranu čine sezonske namirnice, cjelovite, odnosno minimalno obrađene. Njihovi udjeli u jelima, pak, moraju biti dobro balansirani. To znači da pri planiranju obroka treba imati na umu da su, primjerice, grahorice glavni izvor ugljikohidrata, povrće i voće su odgovorni za unos vlakana, žitarice za unos proteina. A tu je i sve ostalo bogatstvo biljnog svijeta čijim se kombiniranjem ova prehrana može uravnotežiti.
Plant based prehrana isključuje meso ili njegov udio smanjuje na najmanju moguću količinu. Jedan od temelja ove prehrane jest i odgovornost prema okolišu pa se tako preporučuje birati mesne namirnice koje imaju najmanji utjecaj na okoliš. Također, izbjegavaju se prerađeni sirevi i jaja, uglavnom sve što se dobiva od životinja.
Budite kreativni
Ako se odlučite isprobati isključivo biljnu prehranu, nemojte se bojati restrikcija, nego ih shvatite kao izazov kreativnosti. Najbolje je zapamtiti da u pripremi jela većinu namirnica, kao što su, primjerice, tjestenina, kruh, kolači, pite, jaja i mlijeko, vrlo lako možete zamijeniti njihovim biljnim parnjacima, tako da i dalje možete uživati u ukusnoj pizzi ili toplom kruhu, a bez životinjskih dodataka.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.