Neka miriše na ljeto – bazga!
Bazga je jedna od najpopularnijih ljetnih biljki. Njeni raskošni bijeli cvjetovi dekoriraju našu svakodnevicu dok se njen zamamni i slatki miris širi prirodom. Cvjetovi bazge koriste se za pripremu sirupa koji je popularan u kuhinjama diljem svijeta. Sirup od bazge slatkastog je okusa i osvježavajućeg mirisa, a da biste ga napravili, najprije trebate prikupiti svježe cvjetove bazge koji nisu tretirani kemijskim zaštitnim sredstvima. Cvjetove možete brati skroz do kraja srpnja, naročito ako je ljeto „kasnilo“, a ukusni sirup od bazge moći ćete piti tijekom cijele godine.
Uradite sami!
Za sirup od bazge bit će vam potrebno 20 - 25 cvjetova bazge, 1 kg šećera, 1 litra vode, 2 limuna narezana na kolutiće i 2 žlice limunske kiseline. Pažljivo odvojite cvjetove od stabljika, pazeći da uklonite sve zelene dijelove, a u velikoj posudi zakuhajte vodu i šećer te miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte cvjetove bazge, kolutiće limuna i limunsku kiselinu te kuhajte smjesu na laganoj vatri oko 30 minuta, povremeno miješajući. Nakon toga maknite posudu s vatre i ostavite da se sirup ohladi, a potom ga procijedite kroz cjediljku ili gazu da biste uklonili cvjetove i kolutiće limuna. Ulijte sirup u čiste boce ili staklenke i dobro zatvorite, a čuvajte ga u hladnjaku i uživajte!
Kuhajte!
No, sirup od bazge ne koristi se samo kao samostalni napitak jer odlično se uklapa u razne verzije mocktaila ili koktela. Također, možete ga upotrijebiti i za pripravu raznih kolača i pita, kao i u kombinacijama sa sladoledima i voćnim salatama. Na primjer, kad pripremate panna cottu, u smjesu možete dodati nekoliko kapi sirupa bazge da bi slastica imala osvježavajuću notu, a ako u umak na bazi senfa, octa i maslinova ulja dodate nekoliko kapljica sirupa, dobit ćete ukusni vinaigrette za meso po vašem ukusu.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.