Naši topli prijedlozi i inspiracije – Što jesti ujesen?

Jeste li ikada razmišljali o tome da svako godišnje doba ima svoje značenje, svoju energiju i svoje namirnice. Počnite! Tek kad o tome počnemo razmišljati, shvatit ćemo da je to jedna savršena harmonija i da mi nismo usklađeni s njom. Ljudi bi trebali biti u skladu s prirodom i jesti namirnice kako dolaze s godišnjim dobima. Jesen je godišnje doba koje dolazi nakon ljeta koje je puno energije. Voće, povrće i žitarice su na vrhu svog sazrijevanja.

Nema do sezonskog voća i povrća

Nakon ljeta energija počinje opadati, česte su promjene vremena koje mogu utjecati na pad naše energije i promjene raspoloženja. Za ublažavanje promjena u nama konzumira se pojačano sezonsko voće i povrće. Jesenske bundeve, korjenasto povrće, kelj, žitarice, bijela repa, kupus, proso, luk. U izgradnji imuniteta kako bi se uspješno borili protiv sezonskih viroza dobro je jesti kremaste juhe od bundeve, smeđu rižu, bučino ulje, varivo od mahunarki. Potrebno je jesti meso dva do tri puta tjedno, a voće (grožđe, kruške, jabuke, dunje) samo kao slatki međuobrok u jutarnjim satima. Ljuti začini su odličan odabir za jesen.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.