razlicite staklenke s pekmezom

Najbolje voće za pripremu pekmeza i džema

Okusi ljeta u hladnijim danima u obliku pekmeza i džemova uvijek dobro dođu. Osobito ako ste ih pripremili sami. Birate li pekmez ili džem, sasvim je svejedno. Ono što je ipak bitno, odabir je voća koje ćete ukuhati. Donosimo vam savjete kakvo i koje voće odabrati za najbolje rezultate.

kuhanje jagoda za pekmez

Osnovna pravila

Kod kuhanja pekmeza i džemova, važno je birati voće koje je bogato pektinom i kiselinama. Takvo voće dat će optimalnu gustoću i teksturu. Međutim, zrenjem voće gubi ove komponente, pa je upravo dobro zato za pripremu koristiti zrelo, ali ne i prezrelo voće. Da biste dobili najbolji omjer, primjerice 1/3 manje zrelog voća možete kombinirati s 2/3 zrelog voća. Voće koje ima veći udio pektina, a manji kiselina možete miješati s voćem koje karakterizira veći udio kiselina, a manji pektina. Ili u džem i pekmez možete dodati limunov sok.

 

Jabuke

Prirodno su bogate i pektinom i kiselinama, osobito birate li kiselije varijante. Osim u pekmezima i džemovima, jabuke možete koristiti i za izradu octa ili jabukovače. Zbog udjela pektina i kiselina, možete ih dodati i voćkama koje prirodno nemaju tako visoke udjele ovih sastojaka, poput krušaka.

jabuka i staklenka dzema od jabuke
kruska i zdjelica dzema od kruske

Kruške

Iako su prirodno siromašnije pektinom, lako ćete ga nadomjestiti gotovim. Kruške će biti odlične samostalno u pekmezima i džemovima, ali i u kombinaciji s drugim voćem. Za najbolje rezultate kupite one malo tvrđe, zelenkaste, a zatim ih pustite da lagano dozriju.

 

Šljive

Možda i klasik među domaćim voćnim namazima, pekmez od šljiva delicija je bez premca. Visok udio pektina daje im dodatnu prednost da izradu pekmeza i džemova, a birati možete između svijetlih i tamnih šljiva.

kuhanje sljiva za pekmez
marelica i zdjelica dzema od marelice

Marelice

U sebi ne sadrže pektin, ali ga lako možete nadomjestiti. Marelice su odličan izbor za pripremu namaza zbog svoje teksture i slatkoće. Ipak, izbjegavajte marelice koje imaju lagano naboranu kožu jer to upućuje na starost.

 

Bobičasto voće

Maline, kupine, ribizi, borovnice i drugo bobičasto voće također su uvijek poželjni u obliku namaza. Imaju veći udio kiselina pa ih možete ili kombinirati s voćem bogatim pektinom ili ga dodati gotovog. Zbog veće kiselosti prilagodite i količinu šećera ili jednostavno pomiješajte slađe plodove (maline) i kiselije (kupine).

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

bobice i staklenka dzema od bobicastog voca