mungo grah u drvenoj zdjeli
Copyright (c) 2020 happytim/Shutterstock. No use without permission.

Mung ili zeleni grah

Mung ili zeleni grah kultivira se još od antičkih vremena na prostorima od Indije i Kine do jugoistočne Azije, a upravo je zbog toga jedan od najčešćih predstavnika grahorica (uz edamame) u jelima tog podneblja. Slađeg je i blažeg okusa, a može se jesti svjež ili proklijao. Za razliku od ostalih grahorica, nešto je lakši za probavu i ne napuhava kao, primjerice, grah i slanutak

Veganski Buddha bowl s kvinojom, avokadom, krastavcem, spinatom, rajicama, mung grahom,rotkvicom
Copyright (c) 2017 zarzamora/Shutterstock. No use without permission.

Sjajna alternativa mesu

Mung se sjajno uklapa u buddha ili poke zdjele, a čest je sastojak  raznih variva i juha, dok se mljeveni može koristiti umjesto slanutka u falafelu te kod izrade raznih uštipaka. Mahunarke kao što je zeleni grah popularna su vegetarijanska alternativa mesu jer su prepune proteina, a bogate su kalijem, vlaknima, magnezijem i vitaminima iz B skupine. Iz škroba mung graha rade se prozirni ili stakleni rezanci, dok se njegove klice koriste kao dodatak raznim salatama ili se blanširane poslužuju kao prilog. 

U salatu!

Mung grah doma možete vrlo jednostavno koristiti kao dodatak proljetno-ljetnoj kombinaciji salata. Uz rajčice, krastavce, sir fetu i, naravno, što god vam srce poželi, ubacite i malo ovoga graha koji ste prethodno kuhali oko 30 minuta u puno vode. Najbolja stvar je da, za razliku od većine grahorica, mung grah ne treba prethodno namakati. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

mung grah u zdjelici na dasci