cvijet dunje na stablu

Mirisna dunja

Nekada standard u kuhinjama naših baka, danas je dunja pomalo zaboravljena. Uz gastronomske čarolije, najčešće je krasila stare ormare s kojih je širila opojne mirise. Stoga smo ju odlučili izvući iz zaborava i otkriti vam sve čari ovog mirisnog ploda.

cvijet dunje na stablu

Iz obitelji ruža

Dunja se najčešće uzgaja zbog svojih plodova, a njezino drvo dolazi u dva izdanja. Manje, grmoliko rodi plodovima koji se najčešće koriste kao ukras i ono s uspravnijim granama čije je plod nezaobilazan u kuhinjama. Po pitanju sorti, dunja je jedna od najsiromašnijih voćnih vrsta, uzgaja ih se tek desetak, a plodovi se razlikuju prema obliku. Tako postoje kruškoliki, jabukoliki i zvonoliki plodovi

 

Gorkast plod prepun mirisa

Dunja oblikom sliči mješancu jabuke i kruške, no za razliku od njih, krasi ju nešto trpkiji okus i tvrdo meso. No zato joj miris nema premca pa je upravo to i razlog zašto ju se čuvalo na ormarima. Plod je sirov najčešće nejestiv zbog svojih karakteristika, ali duljim dozrijevanjem može omekšati. Dunja je sama po sebi dosta otporna biljka pa joj nije potrebna prevelika briga. Sezona dozrijevanja joj je u rujnu pa je odlična za neodoljive jesenske slastice.

plodovi dunje servirani na dasci
plod dunje i med u zdjelici

Nutrijenti

Dunja pripada skupini niskokaloričnog voća jer u 100 grama sadrži tek oko 57 kalorija. No zato je bogata željezom, magnezijem, bakrom i kalijem te vitaminima skupine B (tiamin, piridoksin i riboflavin) i vitamin C. Također sadrži i vlakna te antioksidanse, ugljikohidrate, proteine, karoten i niacin. Zbog bogatstva vitaminom C koristi se i u kozmetičke svrhe.

 

Kulinarska šarolikost

Iako svježa i nije previše primamljiva, kuhana je fantastična. Uz dodatak šećera priprema se nadaleko poznato slatko od dunje, a u jesen će posebno odgovarati u kompotima i džemovima. Pečena uz dodatak vrhnja, maslaca i šećera posebna je poslastica, a odlično se kombinira s jabukama i kruškama. Uz brojne slatke delicije, fino paše i u slana jela poput pečenja od peradi, junetine ili divljači. Ne smijemo zaboraviti i na rakiju spravljenu od nje – dunjovaču.

dunja servirana u zdjelici sa zacinima

Brojne zanimljivosti

Uz dunju se vežu brojne legende i značenja, pa je tako u brojnim kulturama simbol plodnosti, ljubavi, ljepote, a u antici se vjerovalo da pomoću nje bogovi određuju sudbinu. Paris ju je kao dar darovao Afroditi pa se zbog toga smatrala njezinim plodom.

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.