razna vina u casama

Martinje – najveseliji vinski dan u godini

Martinje ili blagdan svetoga Martina u Hrvatskoj i dobrom dijelu srednje Europe slavi se 11. studenog svake godine. Datum je to na koji je 397. godine pokopan sveti Martin od Toursa kojem je posvećen ovaj dan. U narodu se ustalilo mišljenje kako se Martinje smatra krajem jeseni i početkom zime jer su svi poljoprivredni radovi završeni. 

vina u casi sa grozdjem

Krštenja mošta u mlado vino

Sveti Martin bio je veliki ljubitelj vina. Ne čudi što ga danas smatramo zaštitnikom vinogradara i vinograda, kao niti da je Martinje nemoguće proslaviti bez dobre kapljice. Proslave su najizraženije u kontinentalnom dijelu hrvatske – u Zagorju i Međimurju. U vinorodnim mjestima na sjeveru Hrvatske postoji stoljetna tradicija blagoslova vinograda i krštenja mošta u mlado vino na ovaj dan. Riječ je o zabavnoj pučkoj ceremoniji koja uključuje degustaciju mladog vina uz pjesmu i pošalice vinskog biskupa, kumova mošta i drugih „vinskih službenika“. Tom se prigodom šaljivim dosjetkama zaziva bog vina i moli za obilje, a pokušavaju se otjerati mraz i ostale vremenske nepogode kako ljudi ne bi ostali gladni i žedni. 

 

Jesti, piti i veseli biti

Jesti, piti i veseli biti glavni je moto proslava u mnogim hrvatskim gradovima na Martinje. Glavna zvijezda svakog jelovnika? Pečena guska! Legenda kaže da je Martin godinama pomagao siromašnima i progonjenima prije nego što se zaredio za svećenika. No nikad želio biti biskup. U želji da spriječi vlastito imenovanje za biskupa francuskog grada Toursa navodno se sakrio među guskama, no njihovo glasanje otkrilo je njegovu poziciju i upropastilo mu planove. Njemu u čast u kontinentalnoj se Hrvatskoj „po kazni“ priprema pečena guska s mlincima, a ponegdje se servira pečena patka ili purica. Gosti uživaju u bogatoj trpezi na kojoj se nalazi i kiselo zelje, buncek, dimljena rebra i kobasice, kao i velik izbor domaćih kolača

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

pecena guska u tanjuru