Birana Hrvatska i svjetska vina!

U našoj vinoteci sasvim sigurno ćete pronaći savršeno vino za sebe i svaku vama bitnu prigodu. Birajte između 500 vina s pet kontinenata, među kojima su i nagrađivana vina, pjenušci i šampanjci. Većinu naše ponude čine najkvalitetnija hrvatska vina iz Istre i primorja, kontinentalne Hrvatske te Dalmacije. Život je prekratak da bismo pili loše vino; zato je tu za vas INTERSPAR vinoteka!

Hrvatska vina

Hrvatska vina već godinama se sa svjetskih natjecanja vraćaju okićena zlatnim medaljama, potvrđujući svoju kvalitetu i da im je mjesto među najboljima. U elitno društvo uvela su naše autohtone sorte koje nose snažna obilježja svojih regija. Istra briljira s malvazijom i teranom, Slavonija i Podunavlje graševinom i frankovkom, a Dalmacija plavcem i pošipom. I pušipel u Međimurju te škrlet u Moslavini nude nam vina međunarodne klase te će biti vrijedan dodatak vašoj kućnoj kolekciji vina.

Na otoku Visu u Jadranskome moru proizvodi se vino koje je bolje od svih ostalih vina, ako se s njima usporedi, zapisao je grčki pisac Antenaj u knjizi Gozba učenjaka iz 2. stoljeća prije naše ere.

 

Njegove riječi točne su i danas te vrijede za cijelu Dalmaciju koja je kao stvorena za plodne vinograde. Vina s naših otoka, moćna malvasia dubrovačka, izvorne sorte plavac mali, babić i crljenak kaštelanski ili tribidrag - samo su dio onoga što nam poklanja Dalmacija iz koje stiže i sve više dobrih pjenušaca.

Istra se diči svojim dvjema autohtonim sortama - malvazijom i teranom, no u njoj uspjevaju i poznate međunarodne sorte poput merlota i cabernet sauvignona od crvenih, te chardonnaya, pinota bijelog i pinota sivog od bijelih sorti. I muškat momjanski zaštitni je znak Istre, a iako se najčešće proizvodi kao slatko vino, u posljednje vrijeme je popularan i kao potpuno suho. Istru su zbog njenih vinograda obožavali i stari Grci, a moderni vinari pristupili su im individualno i stvorili vina kvalitete cijenjene diljem svijeta.

 

I Primorje ima svoje vinske vladare - bijelu žlahtinu, kraljicu ljetnih druženja i laganijih jela, te crnog sušćana ili sansigota - kralja zimskih razgovora i tamnijeg mesa.

Što istočnije to moćnije, najjednostavniji je opis vina kontinentalne Hrvatske.

 

Pjenušci bregovitog sjeverozapada, ponajprije Plešivice, kakvoćom su sve bliže šampanjcima - rajnski rizlinzi njemačkim i alzaškim, a crni pinoti burgundijskim i onima iz Južnog Tirola.

 

U Slavoniji i Podunavlju vladarica je graševina. Ta srednjeeuropska sorta najbolje se snašla u Zlatnoj dolini i uz obale najveće europske rijeke, a vrijedni vinari znalački od vrhunske sirovine rade ista takva vina. A Baranja, prekrasan i suncem okupan kutak omeđen Dravom i Dunavom, diči se i odličnim crnjacima od frankovke, merlota i cabernet sauvignona. 

Inozemna vina

U ponudi vina u našoj vinoteci, pronaći možete i najbolje primjerke iz susjednih nam zemalja, ali i Sjeverne Makedonije, Španjolske, Njemačke, Francuske, Italije, Čilea i Australije.

 

Iz susjedne Bosne i Hercegovine kušajte nagrađivanu CZ Žilavku koja savršeno paše uz janjetinu i ribu; po izboru Decantera srebrom nagrađeno crnogorsko vino Vranac Pro Corde najbolje se stapa s crvenim mesom, dok je francusko vino Hugel Gentil kao stvoreno za uživanje u morskim plodovima, ribi i lagano začinjenoj meksičkoj kuhinji.

 

Zavirite u našu vinoteku i otkrijte fantastičnu ponudu vina iz cijelog svijeta.

Šampanjci i pjenušci

Pjenušac ili šampanjac? Koji odabrati i koja je razlika? Šampanjci su jednostavno pjenušava vina proizvedena u francuskoj pokrajini Champagne.

 

U našoj vinoteci pronaći ćete i pjenušce i šampanjce širokog cjenovnog ranga, kako bi svoje posebne prigode mogli proslaviti uz šarmantne mjehuriće. Većina pjenušaca i šampanjaca poslužuje se na temperaturi od 4 do 6 stupnjeva, dok onima iz vintage kategorije (s oznakom berbe) najbolje paše temperatura između 8 i 10 stupnjeva. Najfiniji su u visokim i uskim čašama koje duže zadržavaju okus i miris, a birati možete od potpuno suhih do onih slatkih. Okus ćete prepoznati po oznakama slatkoće, od suhog do slatkog: Brut nature, Extra brut, Brut, Extra sec, Sec, Demi sec, Doux.

Nosiljka za vino!

Uživajte u fenomenalnoj ponudi - odaberite
minimalno 6 butelja i ostvarite popust! 

 

Za sve ljubitelje vina, imamo posebnu pogodnost!

Kupnjom minimalno 6 butelja istog ili različitog vina (0,75l), ostvarujete popust od 10%! Popust vrijedi i za naš asortiman pjenušavih vina i šampanjaca. 

Uz kupnju 6 butelja vina ili pjenušaca, darujemo vam trajnu vrećicu besplatno!