narezane limete na dasci za rezanje
Copyright (c) 2020 Panwaa/Shutterstock. No use without permission.

Limeta – malena, zelena i vrlo kisela!

Limeta je plod citrusne voćke, intenzivne je zelene boje i nešto je manja od njenog kiselog srodnika limuna. Bogat je izvor vitamina C, kisela je, a u kulinarstvu i ugostiteljstvu koristi se kad se želi naglasiti okus jela i pića. Sadrži veće količine šećera i kiselina nego limun, pa se često koristi da bi se jelu podarila citrusna i floralna aroma. 

kolac od limete na tanjuru
Copyright (c) 2021 RobininPA/Shutterstock. No use without permission.

U jelima

Limeta se u jelima najčešće koristi da bi se naglasio okus hrane ili kako bi jelu dala citrusnu aromu. Stoga je, naravno, najpopularnija u kolačima, a naročito onim ljetnim i osvježavajućima. Možda je najpoznatiji kolač od limete onaj iz američkih filmova – key lime pie. Riječ je o jednostavnom kolaču u koji ide sok nekoliko limeta, zajedno s jogurtom i sirom te podlogom od graham keksa, slično cheesecakeu. Zbog kiselog okusa, limeta se najčešće odlično uparuje sa slađim sirevima poput ricotte i mascarponea te s raznim biskvitima, a čest je sastojak i jela azijske kuhinje koja imaju dominantan umami okus.

U pićima

Neki od najpoznatijih svjetskih koktela svoju slavu, djelomice, duguju i limeti. Klasični gin tonic nezamisliv je bez kriške limete jer njena kiselost savršeno prati suhi okus gina, kao i u gimletu, koktelu od gina i trunčice limete, bez tonika. U margariti je limeta ključni sastojak koji ovom koktelu daje osvježavajuću notu, baš kao i u daiquiriju gdje svojom aromom prati rum. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.


Margarita od limete u casi s rubom od secera