Mariniranje vrhova sirovog odreska u plasticnoj vrecici s patentnim zatvaracem: vrhovi nekuhane govedine u plasticnoj vrecici okru eni sastojcima za marinadu
Copyright (c) 2023 Candice Bell/Shutterstock. No use without permission.

Kuhanje sa žestokim pićima: Što s čime ide?

Kada se pravilno koristi, alkohol poboljšava okus hrane. Spaja se s molekulama masnoće i vode, što znači da u hrani prenosi arome i okuse. Primjerice, uloga alkohola u marinadama je da začini meso i bude prijenosnik okusa. Slično funkcionira i u kuhanim umacima pa poboljšava okus i miris hrane. Prilikom pripreme mesa, alkohol je prijatelj vaše kuhinje! 

Latinoamericka meksicka hrana umak za zabave guacamole, salsa, cips i t equila. Nachos - klasicno meksicko predjelo
Copyright (c) 2022 G.MARTYSHEVA/Shutterstock. No use without permission.

Tekila

Tekila se savršeno slaže s dimljenim i citrusnim, odnosno kiselim namirnicama, poput rajčica. Možete je koristiti u marinadama za meso, od crvenog pa do piletine. Naročito je dobra za glaziranje ljutih umaka, stoga svakako isprobajte tekilu kada se okušavate u pripremi ljutih pilećih krilca. 

Rum

Kao što znamo, rum se odlično uklapa u razne kolače, ali odlično paše i s voćem i svinjetinom. S obzirom na to da je rum, u suštini, nusprodukt šećerne trske, važno je svaki put ga kušati i prilagoditi količinu dodavanja jer to ovisi o slatkoći jela. Tamnije rumove koristite za pripremu kolača, ali i BBQ umaka, dok one začinjene i oplemenjene okusima čuvajte za crveno meso i duža pečenja. 

Domaci sladoled malaga s rumom i gro dicama
Copyright (c) 2024 Lena Bukovsky/Shutterstock. No use without permission.
Rolice s cimetom od burbon slanine i glazurom od mlacenice sa strane: Rolice s cimetom od smedeg  ecera sa slatkom glazurom i mrvljenom slaninom sa strane
Copyright (c) 2023 Candice Bell/Shutterstock. No use without permission.

Viski

Kuhanje s viskijem jelima dodaje bogate, dimljene i - ovisno o okusnom profilu alkohola - blago slatke okuse. Kada je riječ o mesu, viski će se izvrsno uklopiti u marinade i glazure za govedinu i svinjetinu. Ako pripremate svinjetinu, pažljivo birajte komade mesa s kojima ćete upariti viski - preporučuju se kotleti, rebarca i šunka. No, ne morate se držati samo mesa jer viski će i glaziranoj mrkvi i pečenim krumpirima sjajno nadopuniti okus. Bourbon će se, pak, odlično uklopiti u razne kolače, a naročito one koji sadrže cimet. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.