Kuhanje sa žestokim pićima: Što s čime ide?
Kada se pravilno koristi, alkohol poboljšava okus hrane. Spaja se s molekulama masnoće i vode, što znači da u hrani prenosi arome i okuse. Primjerice, uloga alkohola u marinadama je da začini meso i bude prijenosnik okusa. Slično funkcionira i u kuhanim umacima pa poboljšava okus i miris hrane. Prilikom pripreme mesa, alkohol je prijatelj vaše kuhinje!
Tekila
Tekila se savršeno slaže s dimljenim i citrusnim, odnosno kiselim namirnicama, poput rajčica. Možete je koristiti u marinadama za meso, od crvenog pa do piletine. Naročito je dobra za glaziranje ljutih umaka, stoga svakako isprobajte tekilu kada se okušavate u pripremi ljutih pilećih krilca.
Rum
Kao što znamo, rum se odlično uklapa u razne kolače, ali odlično paše i s voćem i svinjetinom. S obzirom na to da je rum, u suštini, nusprodukt šećerne trske, važno je svaki put ga kušati i prilagoditi količinu dodavanja jer to ovisi o slatkoći jela. Tamnije rumove koristite za pripremu kolača, ali i BBQ umaka, dok one začinjene i oplemenjene okusima čuvajte za crveno meso i duža pečenja.
Viski
Kuhanje s viskijem jelima dodaje bogate, dimljene i - ovisno o okusnom profilu alkohola - blago slatke okuse. Kada je riječ o mesu, viski će se izvrsno uklopiti u marinade i glazure za govedinu i svinjetinu. Ako pripremate svinjetinu, pažljivo birajte komade mesa s kojima ćete upariti viski - preporučuju se kotleti, rebarca i šunka. No, ne morate se držati samo mesa jer viski će i glaziranoj mrkvi i pečenim krumpirima sjajno nadopuniti okus. Bourbon će se, pak, odlično uklopiti u razne kolače, a naročito one koji sadrže cimet.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.