Glazura za još bolji okus

mrkve glazirane medom
Copyright (c) 2014 Elena Shashkina/Shutterstock. No use without permission.

Začinjavanje namirnica nezaobilazan je korak svake pripreme jela. No još bolju dozu okusa dat će im fantastične glazure. I ne, ne mislimo na one slatke na kolačima, već one na mesu i povrću. Sloj kojim ćemo premazati omiljeni komad mesa ili sočno povrće rezultirat će eksplozijom okusa i mirisa.

Što i zašto glazirati

Namirnice zbog začina dobivaju još bolji okus i teksturu, a glazura će sve to podići na višu razinu. Glaziranjem namirnice dobivaju poseban rezultat. Glazura će stvoriti i određeni zaštitni sloj koji će sve okuse zadržati u namirnici. Kad je riječ o namirnicama koje se mogu glazirati, granice ne postoje. I meso i povrće itekako će profitirati ovim ukusnim dodatkom. Važno je samo da koristite veći komad mesa ili povrća kako biste glazuru ravnomjernije rasporedili i da ona ne preuzme okus namirnice.

 

Glazirane sporo pirjane ploske svinjske slanine u bbq umaku s umakom od cesnjaka i krumpira
Copyright (c) 2021 WertherTheOriginal/Shutterstock. No use without permission.
Pileci batci glazirani medom i senfom
Copyright (c) 2012 BarbaraGoreckaPhotography/Shutterstock. No use without permission.

Pripremite savršenu

Kombinacije u glazurama zaista su bezgranične. Odlična je stvar da u njima možete kombinirati okuse na bezbroj načina i u svim zamislivim i nezamislivim spojevima. No četiri su ključna sastojka za savršenu glazuru. Šećer, odnosno bilo koji oblik sladila. Može to biti obični ili smeđu šećer u granulama, med, melasa, pekmez ili džem, sasvim je svejedno. Drugi sastojak je nešto aromatično poput đumbira, češnjaka, miso paste, odnosno sastojak koji ima upečatljiv okus. Da bi se glazura lakše nanosila potrebna joj je tekuća komponenta. Neka to bude umak od soje, ulje, temeljac, ocat i slično. I za kraj, dodajte dozu ljutine po ukusu. Čili pahuljice, ljuti umak, papar ili nešto slično bit će idealan završni korak.

Kad se nanosi glazura

S obzirom na to da sadrži neki oblik šećera, pravi trenutak nanošenja glazure itekako je bitan. Da biste spriječili zagorijevanje i gorki okus, glazura se dodaje tek kad je namirnica gotovo pečena. Meso ili povrće premažite pred kraj pečenja, tako će se glazura idealno stopiti s namirnicom i dati savršen rezultat. Obvezno ju nanosite kistom ili silikonskom četkicom kako biste obuhvatili i najmanji komadić namirnice.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.