razlicite vrste maslina u zdjelicama

Kalamata masline

Iako nas spominjanje masline odmah asocira na sunce, more i ljeto, plod ovog drveta ubire se tek za hladnijih jesenjih mjeseci, listopada i studenoga. Te ukusne i zdrave bobice najviše konzumiramo tijekom zime, u sezoni domjenaka, svečanih večera i blagdana. Drvo masline nije samo simbol Dalmacije i Sredozemlja nego i otpornosti i dugovječnosti. Maslinova grančica simbol je mira, Homer je maslinovo ulje zvao tekućim zlatom, a pobjednici Olimpijskih igara u prošlosti bili su ovjenčani maslinovim vijencima. 

crvene kalamata masline u bijeloj zdjelici

Masline koje su crvene

Ovo primorsko zimzeleno stablo iz biljne porodice maslina daje plod u obliku crnih i zelenih boba s košticom. No, postoje i masline s plodovima drugačijim od ovih na koje smo navikli. Njihove bobice nisu ni zelene ni crne, one su kalamata masline - specifično crvenkaste boje i nešto veće od badema. Ime su dobile po grčkom gradu Kalamati na poluotoku Peloponezu. Svoju specifičnu boju i oblik duguju posebnom načinu berbe. Naime, kalamata masline beru se kasnije od ostalih vrsta kako bi dobile intenzivniji okus i boju te mesnatiju teksturu. Ističu se svojim iznimno bogatim, slanim i voćnim okusom koji duguju dodavanju crvenog ili bijelog vinskog octa u salamuru i proces fermentacije.  

Ukusne i praktične

Kalamata masline ultimativni su hit svakog švedskog stola! Vrlo lako ih je uključiti i u svakodnevnu prehranu. Dodajte pokoju bobicu u svoju omiljenu salatu, nekoliko bobica rasporedite po domaćoj pizzi, ubacite ih u svježi umak na bazi rajčice ili napravite svoj namaz od kalamata maslina, odnosno tapenadu. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

crvene kalamata masline i maslinovo ulje