Koju vrstu salate odabrati za lagani preljev, a koju za kremasti dresing?
Savršena salata je subjektivan pojam. Neki je jedu kao predjelo ili prilog, a za druge ona je samostalni obrok sastavljen od zelenog lisnatog i korjenastog povrća u kombinaciji s pečenim ili kuhanim mesom ili nekom drugom vrstom bjelančevina. Bez obzira na to kakvu salatu volimo – ona uvijek treba imati uravnotežene okuse i ugodnu teksturu. Otkrijte u nastavku koja vrsta salate se najbolje sljubljuje s određenim preljevom.
Iceberg, kristalka, puterica
Iceberg i kristalka vrlo su fleksibilne salate koje imaju blag i pomalo neutralan okus, ali prilično hrskavu teksturu, pa se mogu sljubljivati s različitim preljevima. Imat će dobar okus ako ih začinite s nešto ulja, octa, soli i papra ili kakvim kremastijim dresingom. Puterica, pak, ima vrlo delikatne listove, pa ju je najbolje začiniti samo blagim preljevom na bazi maslinova ulja i octa.
Špinat, rikula, matovilac
Mladi listići špinata također mogu predstavljati dobru bazu salate koja će dobro „podnijeti“ razne dresinge – one lakše ili nešto bogatije teksture i okusa. Umjesto octa, na špinat stavite malo svježe iscijeđenog limunova soka i uživajte u sjajnoj kombinaciji. Lagani vinaigrette od ulja i octa svojom dozom slatkoće istaknut će papren okus rikule, a zadržati njezinu hrskavost. Ovaj tip preljeva izvrsno će se sljubiti i s matovilcem koji krasi blago orašast okus.
Radič i endivija
Radič, je aromatična salata blago gorkastog okusa koja će se savršeno kombinirati s nešto kremastijim preljevima. Sljubite je uz slatko-kiseli preljev na bazi senfa i meda ili uz kremasti preljev napravljen od jogurta, češnjaka i začinskog bilja. Hrskavi i gorki listovi endivije stvoreni su za gust i kremast preljev. Kombinirajte je uz preljev koji je vrlo lako smiksati od kiselog vrhnja, majoneze, komadića sira s plemenitom plijesni, svježeg peršina, limunova soka te soli i papra. Savršenstvo!
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.