tempura na tanjuru
Copyright (c) 2020 funny face/Shutterstock. No use without permission.

Kako doma napraviti tempuru?

Tempura je jedan od predstavnika japanske kuhinje koja predstavlja paniranu i prženu morsku hranu, meso i povrće. Iako je tipični predstavnik Japana, tempuru su na Daleki istok donijeli Europljani, Portugalci. Iako je tradicionalno korišteno sezamovo ulje, globalna kuhinja dala je svoj danak pa se tako tempura danas prži u suncokretovom ulju, a možete odabrati koje god želite dokle god ulje podnosi visoke temperature bez da zagori. 

Tempura, przena
Copyright (c) 2013 kazoka/Shutterstock. No use without permission.

Hladno tijesto, ukusna tempura

Tijesto za tempuru radi se kao za gušće palačinke, od ledene vode, jaja i mekog brašna. Miješa se vrlo kratko tako da ostanu grudice u tijestu koje će u kombinaciji hladnog tijesta i vrelog ulja dati jedinstveno hrskavo i pahuljasto tijesto. Ključ za savršenu tempuru jest da tijesto mora biti hladno, a često se u njega dodaju i kocke leda kako bi održalo temperaturu. Panirung odnosno tijesto koje se koristi ne sadrži krušne ili panko mrvice i začine, osim što pojedini recepti traže prethodno soljenje određene ribe ili morskih plodova

Domaća tempura

Za domaću tempuru potrebno vam je 120 grama mekog brašna, 1 hladno jaje i 200 ml ledene vode. Tempura treba biti hladna tako da ju je potrebno raditi neposredno prije prženja i održavati hladnoću dodavanjem kocki leda. Nije potrebno previše miješati tijesto, tek 15 – 20 sekundi, a za najbolji rezultat najbolje je koristiti štapiće. Grudasto tijesto sadrži više zraka što će dati prozračnije tijesto. Na kraju, odabir povrća, mesa ili morskih plodova, ovisi o vlastitom ukusu. Najčešće se tempura radi o škampa, lignji, lososa, krupnijih gljiva poput bukovača, povrća poput avokada, patlidžana, luka ili cvjetače. Samo mašta je granica!

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Povrce u tijestu luk, bundeva, mrkva, paprika tempura