Young adult hands holds ceramic bowl with home grown organic sprout micro greens  alfalfa sprouts . Healthy eating concept .Close up,selective focus.
Copyright (c) 2019 Mirra/Shutterstock. No use without permission.

Kako dodati klice u omiljena jela?

Klice su posljednjih godina postale izrazito popularne iako su ne tako davno mnogima bile nepoznanica. Danas, pak, može se reći da ih je svatko barem jednom kušao. Izuzetno su bogate hranjivim tvarima i odličan izvor bjelančevina, a pokazale su se kao brz i praktičan dodatak jelima kojima daju zanimljivu teksturu, hrskavost i okus te cjelokupni izgled vašeg ručka ili užine čine atraktivnim.

kruh s avokadom, jajetom i klicama
Copyright (c) 2021 Travelly Minimalist/Shutterstock. No use without permission.

Koje klice postoje?

Alfa-alfa klice su najpopularnije zbog njihovog zanimljivog orašastog okusa te vitamina, minerala i bjelančevina koje sadrže. Uz njih, najrasprostranjenije su klice brokule koje imaju svjež i blag okus te se dodaju u salate, kao i klice suncokreta što svojim okusom obogaćuju sendviče. Klice rotkvice imaju pikantan okus, klice pšenice, pak, slatkastu notu, dok su klice lana i mungo graha popularne zbog raznolike upotrebe u azijskoj kuhinji.

Kako koristiti klice u jelima?

Važno je napomenuti da je klice prvo potrebno temeljito oprati prije konzumacije kako bi se uklonile moguće bakterije ili eventualna kontaminacija. To ćete napraviti tako da klice stavite u cjedilo i isperete ih pod hladnom tekućom vodom, pritom ih nježno trljajući prstima. Preporučuje se konzumirati svježe klice jer tijekom skladištenja gube određena hranjiva svojstva. 

 

Nakon što ih dobro operete, ubacite klice u sendvič jer će mu podariti zanimljivu teksturu, dodajte ih u salatu koju će lijepo nadopuniti svojom hrskavosti i svježinom, a možete ih ubaciti i u smoothie ili omlet. Osim toga, klice se koriste i kao prilog: popržite ih ili kratko blanširajte te poslužite uz jela od tofua, mesa ili ribe.

 

S obzirom na to da imaju izrazito privlačan izgled, koristite ih kao ukras u raznim jelima. Možete ih kao dekoraciju staviti na sam vrh juhe ili variva, tjestenine, jela od riže ili bulgura te tako dopuniti i poboljšati prezentaciju jela. U tom su slučaju najatraktivnije alfa-alfa te klice rajčice i rotkvice.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

veganski buddha bowl s klicama, avokadom i povrcem