Jeste li ikada probali kumkvat?
Kumkvat je citrusno voće iz porodice Rutaceae s malim atraktivnim plodovima žuto-narančaste boje i okruglog ili ovalnog oblika koje potječe iz Kine. Izgleda poput minijaturnih naranči veličine od tri do pet centimetara, pa ne čudi što ga u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta nazivaju i zlatnom narančom. No za razliku od ovog citrusnog voća, kumkvat se jede s korom. Nemojte ga guliti – upravo se u kori skriva slatkoća koja zajedno s kiselkastim notama ploda daje zaokružen i zanimljiv okus.
Prava riznica vitamina i minerala
Kumkvat je malo zimzeleno stablo ili grm koji ima lijepe narančaste plodove i sjajne tamnozelene listove. Upravo zato mnogi ga kupuju samo kao ukras. Nemojte ga samo gledati, jedite ga. Ono je izvor vitamina i minerala – vitamina A, B1, B2, C i E, kao i kalcija, kalija i željeza. Sadrži mnoge važne biljne spojeve poput flavonoida, fitosterola i eteričnih ulja, dijetalna vlakna, ali i omega-3 te omega-6 masne kiseline.
Kako jesti kumkvat?
Dovoljno je oprati voće s korom prije konzumacije i cijelo staviti u usta. Pritom je dobro znati da što duže žvačete koru, voće će postajati sve slađe. Ako pak želite omekšati koru priju jela, kumkvat možete protrljati među prstima, staviti u vruću vodu na 20-ak sekundi pa potom isprati u hladnoj vodi i pojesti. Kumkvat ima i male bijele koštice koje su gorke, ali jestive. Progutajte ili ispljunite – odluka je potpuno na vama. Kumkvat možete jesti samostalno kao međuobrok, od njega raditi sokove i džemove ili dodavati u voćne pite i druge slastice.
Kako odabrati kumkvat?
Želite li uživati u finim okusima kumkvata, klonite se zelenkastog nezrelog voća. Koža ploda trebala bi biti lijepa i čvrsta, bez mrlja ili smežuranih plodova te jarko narančaste boje. Zreli kumkvat možete držati u posudi na sobnoj temperaturi tri do pet dana, dok će u hladnjaku izdržati i nekoliko tjedana.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.