sladoled od jagoda u kornetu na tanjuru
Copyright (c) 2017 Foxys Forest Manufacture/Shutterstock. No use without permission.

Sve što trebate znati o vrstama ledenih slastica

Sladoled je mnogima omiljena slastica koja nužno ne mora biti ograničena na ljetnu konzumaciju, iako je tada najpopularniji. Diljem svijeta ova slastica ima razne oblike, teksture, miris, pa i bazične sastojke koji su u rasponu od mlijeka, vrhnja pa do obične vode. Ledenih poslastica ima mnogo, a svakom je zadaća ista – osladiti i ohladiti. 

sladoled od malina u kornetu
Copyright (c) 2016 lozas/Shutterstock. No use without permission.

Gelato

U Italiji ćemo jesti gelato, više gust i okusom intenzivniji sladoled nego što smo naviknuli u našim krajevima. Ta jedinstvena receptura specifična je po većoj količini mlijeka u odnosu na količinu vrhnja, manjoj količini zraka prilikom miješanja sladoleda, manjoj zastupljenosti jaja i višoj temperaturi prilikom pohranjivanja sladoleda. 

Frozen Yogurt (zamrznuti jogurt)

Za razliku od sladoleda koji se spravlja od mlijeka i vrhnja, zamrznutom jogurtu baza je, naravno, jogurt. Od sladoleda se razlikuje po tome što je nešto gušći, a ovisno o količini šećera - i kiseliji. 

smrznuti jogurt od borovnica u casici
Copyright (c) 2012 Irina Wilhauk/Shutterstock. No use without permission.
sorbet od mente i dinje
Copyright (c) 2021 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.

Sorbet

Iako će se sladokusci uvrijediti što je sorbet na ovoj listi jer mu nedostaje mliječni proizvod u sastavu, ipak ćemo ga spomenuti jer je važan član obitelji ledenih slastica. Sorbet je, zapravo, tučeni šećerni sirup koji, kad se smrzava, postaje kao led u vrlo zasićenoj otopini šećera koja je toliko gusta da se nikad ne može potpuno zamrznuti. Sorbet je vrlo gusta slastica, ledena pod zubima i vrlo osvježavajuća. 

Šerbet

Zvučni srodnik sorbetu je šerbet, no imaju vrlo malo sličnosti. Šerbet je u originalnom izdanju piće, ali se može napraviti i u 'sladolednoj' varijanti. Za razliku od sladoleda, šerbet je manje mastan i ima manji udio mliječnih proizvoda. Struktura mu je glatka i mekana, a u svom sastavu ima manje mlijeka, a više vode te mu se za okus dodaju voćni sirupi ili komadići voća. 

sladoled od limete u crnoj zdjelici
Copyright (c) 2019 Merrimon Crawford/Shutterstock. No use without permission.
semifreddo od jagode na tanjuru
Copyright (c) 2022 Tati Liberta/Shutterstock. No use without permission.

Semifreddo

Još jedna klasična slastica iz Italije, domovine „grešnih užitaka“, je semifreddo, što doslovce znači „poluhladan“. Desert je to koji se može rezati, a radi se od moussea ili parfe kreme i sladoleda, u jednakom omjeru, pjenasto i prozračno umiješanih, a potom zamrznutih. Bogat okus duguje kremi ili zaslađenom vrhnju, a ponekad se njegov okus obogaćuje otopljenom čokoladom, pireom od voća ili orašastih plodova. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.