Isprobajte: javorov sirup!
Iako možda ne uživa zasluženu popularnost u Europi kao u Kanadi ili SAD-u, javorov sirup ipak se pomalo diže prema tronu alternativnih sladila kojima treba dati priliku u kuhinji. Tradicionalno se koristi kao preljev za palačinke u američkoj verziji ili na pohanom kruhu. No, javorov sirup puno je više od toga!
Od povrća do mesa
Njegova pomalo kompleksna slatkoća prožeta zemljastim okusima javorov sirup savršeno uparuje i sa slanim jelima, a naročito postupkom glaziranja. Tako će se ovaj sirup sjajno upariti s mrkvama, prokulicama i batatom. Kad je, pak, o mesu riječ, kušajte javorov sirup u kombinaciji sa svinjskim kotletima, slaninom ili pečenom piletinom, za podizanje okusa na jednu sasvim novu razinu. Također, javorov sirup sjajno se uklopiti u marinade za svinjsku potrbušinu ili talijansku porchettu, dodajući mesu pomalo slatkast okus.
Par i sa sirom!
Nasuprot gore pobrojanim parovima, javorov sirup može biti zvijezda i dresinga za salate ili sirnih plata, naročito uz sireve kao što su brie i cheddar. Nevjerojatna okusna paleta javorova sirupa, prožeta slatkim i umami notama, pruža vam mogućnosti da ga koristite od doručka pa sve do večere. Kulinarski je to dragulj koji vrijedi uključiti u svoju gastronomsku maštu.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.