posluzena mozzarella, prsut, paprike sa sirom, masline i focaccia
Copyright (c) 2018 Tatjana Baibakova/Shutterstock. No use without permission.

Hors d’oeuvres – ukusni zalogajčići koji potiču apetit 

Bez obzira na to jesu li posluženi kao početak bogatog slijeda ili pak kao samostalni obrok, hors d’oeuvres, kako kažu Francuzi, prisutni su u kuhinji otkako je modernog načina objedovanja. 

hladno predjelo posluzeno na pladnju
Copyright (c) 2021 Kristen Prahl/Shutterstock. No use without permission.

Zakuska ili antipasto?

No, ako je pitati stručnjake, ideja o posluživanju predjela prije glavnog jela ne potječe iz Francuske, nego iz Rusije. Tamo su se, naime, putnicima nakon dugog putovanja posluživale „grickalice“ poput kavijara ili ribe. Neki, pak, smatraju kako običaj posluživanja predjela potječe iz Kine odakle se preko Rusije proširio na europske zemlje, gdje gotovo svaki narod ima svoju specifičnu vrstu hrane za predjelo. Tako Šveđani jedu smörgåsbord, Rusi zakusku, a Talijani antipasto. 

Samo jedan zalogaj 

Hors d’oeuvres možemo ugrubo podijeliti na tople i hladne, a vrsta ima onoliko koliko i zemalja u svijetu. No, generalno, mora biti maleno, dovoljno za jedan zalogajčić i okusom mora biti komplementarno glavnome jelu, ali da se ne ponavljaju okusi i ne smije okusom biti jako ili prezačinjeno. 

hladna predjela na pladnju
Copyright (c) 2019 JeniFoto/Shutterstock. No use without permission.
Toplo predjelo
Copyright (c) 2018 Pavaphon Supanantananont/Shutterstock. No use without permission.

Zalogaj prije glavnog jela 

Današnja suvremena kuhinja poznaje razliku između hors d’oeuvres i predjela. Naime, predjelo se najčešće jede sjedeći, za stolom, dok se hors d’oeuvres jede stojeći, a posluženi su na pladnju koje konobari nose od osobe do osobe. Jasno, svrha hors d’oeuvres jest da potakne apetit, a upravo zato je malen i slan, kako bi nepce pripremio za ono što mu slijedi, a to je glavno jelo.

Što napraviti za hors d’oeuvres? 

Razvitkom i fuzijom suvremene kuhinje, danas možemo za predjelo napraviti „svijet na tanjuru“. Tako se kao hors d’oeuvres mogu poslužiti razni umaci s primjerice bruschettom ili pita kruhom. Na kanapeima se mogu poslužiti razne salame, sirevi i namazi, ali i sirovo povrće poput celera, mrkve ili kuhane cvjetače. Riba se također može poslužiti kao predjelo, a najbolji primjer za to su sushi, sashimi i carpaccio. Jordanski meze neodoljivo podsjeća na ono što mi zovemo meza, a sastoji se od narezaka, sira i kruha koji gosti jedu prstima. Baš kao i švedska verzija, smörgåsbord, koja uza sve uključeno nudi ukiseljene haringe i filete raznih riba. Na vama je da odaberete što će potaknuti apetit vašim gostima, a jedino bitno je to da okusima bude komplementarno glavnom jelu. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

hors d oeuvres sa skampima