Lagani povrtni namazi za inovativne zalogaje
Ako ste u potrazi za malo drugačijim zalogajima s niskim udjelom masti, novim okusima i praktičnim obrocima koji vam neće oduzeti puno vremena, na dobroj ste adresi. Naime, namazi se ne moraju bazirati na mlijeku i ne moraju se uopće mazati na kruh. Mogu biti vrlo bogate, kremaste teksture, uključivati zanimljive kombinacije povrtnih sastojaka i nutritivno se isticati kao savršena predjela ili dio hrskavog doručka. Njihova višestruka primjena u kuhinji čini ih posebno primamljivima, kao i činjenica da su lagani, vrlo ukusni i da pomažu pri održavanju zdrave tjelesne mase, osobito ako se konzumiraju s drugim svježim povrćem.
Jednostavan i ukusan dodatak prehrani
Među najpoznatije namaze na svijetu ubraja se hummus. Namaz ili umak od slanutka poznat je više od 2000 godina, dolazi s Bliskog istoka i vrlo lako ga se može uključiti u prehranu. Originalni recept radi se od slanutka koji se kuha i pasira te zajedno s tahinijem, odnosno pastom od mljevenih sjemenki sezama, maslinova ulja, češnjaka i limunova soka pretvara u mazivu teksturu. Posebno dobrodošlim na tanjuru čine ga visok udio biljnih proteina, željezo, kalcij, vitamin B, fosfor, folati, dijetalna vlakna… Hummus ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne povisuje naglo razinu šećera u krvi i pospješuje rad probave. Ne čudi što su ga i zapadne kuhinje svijeta objeručke prihvatile i danas uživaju u kreativnim varijacijama izvornog recepta.
Nove zvijezde prehrane
Naravno, nije slanutak jedina zvijezda laganih namaza koji se lako i brzo mogu pripremiti u kućnoj radinosti. Povrće nudi širok izbor tako da svatko može uživati u omiljenim okusima i kombinacijama. Iskoristite mahunarke, kelj, bundevu, tikvice, batate ili recimo patlidžane te ih uz pomoć blendera pretvorite u fine kremaste namaze. Kelj nije potrebno prethodno kuhati, ali batate i grašak jest. Savjetujemo da nakon kuhanja grašak ohladite i najprije uklonite kožicu, a namaz možete obogatiti orasima i češnjakom. Maslinovo ulje, limun, indijski oraščići također mogu biti zanimljivi dodaci. Patlidžane savjetujemo najprije peći oko 30 minuta kako bi meso omekšalo i lakše se obradilo u mazivu smjesu. Ako ste ljubitelji tikvica, ispecite ih dok ne omekšaju, dodajte češnjak, limunov sok i papar te uživajte u domaćoj deliciji.
Povrće kao idealna zamjena za kruh
Možda je prva pomisao uz namaze kruh i neželjene kalorije koje biste unijeli njime, no višestruka primjena i fleksibilnost okusa upravo je ono što ih čini posebnima. Hummuse i druge povrtne namaze možete tretirati kao umake koje ćete jesti uz svježe povrće narezano na tanke štapiće. U tim ulogama najbolje će se snaći mrkva, celer, slatke paprike, krastavci… Više uistinu nemate izgovora za masni kalorični čips i druge nezdrave grickalice. Ovaj savršeni finger food ne zahtijeva puno vremena za pripremu, a rezultira bogatstvom okusa i dobrobitima za organizam.
Odmah gotovo
Dobra je vijest da, ako niste raspoloženi za pripremu domaće verzije humusa i sličnih namaza, SPAR u svom asortimanu ima cijelu paletu zanimljivih namaza od povrća s kojima ćete brzo i lako pripremiti doručak, međuobrok, predjelo za goste… Potražite proizvode robne marke Veggie i uživajte u humusu s različitim kombinacijama poput curryja, korijandra i limete, cikle, patlidžana. Možda ste više ljubitelj guacamolea pa će vas obradovati informacija da SPAR Veggie u svojoj paleti proizvoda ima i tu poznatu meksičku verziju namaza od avokada. Ako nemate naviku jesti svježe povrće, predlažemo da kušate pečeni batat s ovim umakom. A ako jednostavno volite uvijek kušati nešto novo i drugačije, odvažite se s BIO namazom od ananasa i curryja ili varijantom koja je spojila grah i čili. Na raspolaganju vam je i super par, rajčica i bosiljak, kao i namaz od graška. Neka uživanje u grickanju bez grižnje savjesti počne!
* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.