kolac s frangipane kremom od badema
Copyright (c) 2019 Alexander Prokopenko/Shutterstock. No use without permission.

Frangipane – ukusna i jednostavna krema od badema

Frangipane je ukusna i bogata krema koja se često koristi u pripremi slastica poput kolača, tarta i kroasana. Svoje korijene ima u francuskoj kuhinji, a zbog svoje slatkoće i okusa popularna je diljem svijeta. Tradicionalno se spravlja od maslaca, šećera, mljevenih badema, jaja i aromatičnog ekstrakta poput badema, a češće vanilije. Sastojci se miješaju dok se ne formira glatka i kremasta smjesa koja se obično koristi kao nadjev u raznim slasticama. Najpoznatiji kolač koji se radi s frangipane kremom jest francuski tart s kruškama preliven frangipane kremom.

bademi i brasno na stolu
Copyright (c) 2021 badnews86dups/Shutterstock. No use without permission.

Badem je glavna zvijezda

Glavni sastojak frangipane kreme su mljeveni bademi, koji joj daju karakterističan okus i teksturu. Spravlja se tako što se u rastopljeni maslac umiješa bademovo brašno ili usitnjeni bademi, uz dodatak brašna, šećera, jaja i ekstrakta badema, a može i vanilije, za dodatni okus. Frangipane krema često se koristi u izradi tartova od voća, kao što su tart od krušaka, trešanja ili marelica. Krema se ravnomjerno rasporedi preko tarta i peče se zajedno s voćem. Tijekom pečenja frangipane postaje zlatnosmeđe boje i dobiva hrskavu teksturu, što odlično paše uz mekano i sočno voće.

Svi je vole!

Domaća frangipane krema može se držati do sedam dana u hladnjaku, a traje nekoliko mjeseci ako je zamrznete. Iako na prvu frangipane može djelovati kao krema za komplicirane kolače, ona to doista nije. Slastičari je obožavaju jer ima pregršt primjena i slaže se sa svim voćnim kombinacijama, baš kao i kuhari amateri zbog jednostavnosti izrade i bezbroj mogućnosti kombinacija. Jedno od jednostavnijih jela koje možete kušati s frangipane kremom su pohani kruh na koji ćete namazati tanki sloj kreme, pa posuti šećerom u prahu te dodati nekoliko bobica borovnica ili malina. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

kolac od badema s malinama