Francesinha – portugalski sendvič koji će oduševiti mesoljupce!
Francesinha je sendvič podrijetlom iz Portugala i omiljeno je vikend-jelo tamošnjih stanovnika te obavezni obrok koji turisti moraju kušati kada dolaze u Porto. Iako je datum njezina nastanka relativno noviji (1950-ih), francesinha je vrlo brzo osvojila gastronomska srca diljem svijeta. Riječ je o velikom sendviču koji se temelji na slaganju slojeva mesa (govedine) i raznih suhomesnatih proizvoda.
Mala Francuskinja
Za pripravu francesinhe (u prijevodu s portugalskog: mala Francuskinja) koriste se deblje kriške bijelog kruha, šunka, kobasice i pečeno meso te se na vrh sendviča stavlja jaje, a sve se na kraju „omota“ topljenim sirom. Uza sve to, na kraju se sendvič prelijeva gustim začinjenim umakom na bazi rajčica i piva, a uz njega se poslužuje pomfrit – tako da je francesinha svojevrsna „kalorijska bomba“. Ne postoji jedinstveni recept za ovaj sendvič pa se lokalne varijante razlikuju u korištenju mesa, kobasica i šunke, kao i vrsta sireva, a jedini sastojak koji je uvijek zastupljen je – pivo u umaku.
Mesna rapsodija
Da biste napravili svoj francesinha sendvič, potrebne su vam veće količine mesa nego za prosječni sendvič te sir i kruh. Iako se tradicionalno radi s bijelim kruhom, vi možete koristiti onaj koji volite - to može biti ciabatta, manja pogača, domaći flatbread ili bagel pecivo. Mašta ja granica! Ključ za kvalitetnu francesinhu su veće količine različitih vrsta mesa, poput mortadele, kobasice i goveđih filea čija priprema ovisi o vašem ukusu. Uz to možete i kombinirati vrste mesa ili umjesto govedine staviti svinjetinu ili piletinu kako bi obrok bio lakši.
Jednostavan, a ukusan umak
Kada sve odabrane sastojke složite u sendvič, trebate ga „omotati“ sirom, na vrhu sendviča napraviti rupu za jaje pa ga zapeći oko tri minute u pećnici da bi se sir rastopio. Za umak rastopite maslac s malo soli, a prije nego što počne smeđiti dodajte narezane rajčice, oko tri decilitra piva, a ako želite, možete dodati i malo vina, nasjeckanog češnjaka i lovora te sol i papar. Kada se sir rastopi i sendvič zapeče, obilno ga prelijte umakom tako da cijeli bude prekriven i oko njega rasporedite pomfrit. Dobar tek!
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.