portugalski francesinha sendvic s pomfritom na drvenom stolu
Copyright (c) 2019 etorres/Shutterstock. No use without permission.

Francesinha – portugalski sendvič koji će oduševiti mesoljupce!

Francesinha je sendvič podrijetlom iz Portugala i omiljeno je vikend-jelo tamošnjih stanovnika te obavezni obrok koji turisti moraju kušati kada dolaze u Porto. Iako je datum njezina nastanka relativno noviji (1950-ih), francesinha je vrlo brzo osvojila gastronomska srca diljem svijeta. Riječ je o velikom sendviču koji se temelji na slaganju slojeva mesa (govedine) i raznih suhomesnatih proizvoda.

 portugalski francesinha sendvic s pomfritom na drvenom stolu
Copyright (c) 2019 etorres/Shutterstock. No use without permission.

Mala Francuskinja

Za pripravu francesinhe (u prijevodu s portugalskog: mala Francuskinja) koriste se deblje kriške bijelog kruha, šunka, kobasice i pečeno meso te se na vrh sendviča stavlja jaje, a sve se na kraju „omota“ topljenim sirom. Uza sve to, na kraju se sendvič prelijeva gustim začinjenim umakom na bazi rajčica i piva, a uz njega se poslužuje pomfrit – tako da je francesinha svojevrsna „kalorijska bomba“. Ne postoji jedinstveni recept za ovaj sendvič pa se lokalne varijante razlikuju u korištenju mesa, kobasica i šunke, kao i vrsta sireva, a jedini sastojak koji je uvijek zastupljen je – pivo u umaku.

Mesna rapsodija

Da biste napravili svoj francesinha sendvič, potrebne su vam veće količine mesa nego za prosječni sendvič te sir i kruh. Iako se tradicionalno radi s bijelim kruhom, vi možete koristiti onaj koji volite - to može biti ciabatta, manja pogača, domaći flatbread ili bagel pecivo. Mašta ja granica! Ključ za kvalitetnu francesinhu su veće količine različitih vrsta mesa, poput mortadele, kobasice i goveđih filea čija priprema ovisi o vašem ukusu. Uz to možete i kombinirati vrste mesa ili umjesto govedine staviti svinjetinu ili piletinu kako bi obrok bio lakši.

Osoba reze tradicionalni portugalski mesni sendvica s umakom
Copyright (c) 2017 RossHelen/Shutterstock. No use without permission.
Francesinha, tradicionalni portugalski sendvic na tanjuru s preljevom
Copyright (c) 2019 Paty Tessmann/Shutterstock. No use without permission.

Jednostavan, a ukusan umak

Kada sve odabrane sastojke složite u sendvič, trebate ga „omotati“ sirom, na vrhu sendviča napraviti rupu za jaje pa ga zapeći oko tri minute u pećnici da bi se sir rastopio. Za umak rastopite maslac s malo soli, a prije nego što počne smeđiti dodajte narezane rajčice, oko tri decilitra piva, a ako želite, možete dodati i malo vina, nasjeckanog češnjaka i lovora te sol i papar. Kada se sir rastopi i sendvič zapeče, obilno ga prelijte umakom tako da cijeli bude prekriven i oko njega rasporedite pomfrit. Dobar tek!

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.