sedam vrsta sirovog mesa

Ispravno skladištenje mesa

S mesnim proizvodima treba biti posebno oprezan kada su u pitanju pravilna pohrana i rokovi trajanja. Različiti tipovi mesa, kao i činjenica je li u pitanju sirova ili već pripremljena namirnica, imaju različita pravila i rok trajanja. U hladnjaku meso ima relativno kratak rok trajanja, dok zamrzivač omogućuje znatno više fleksibilnosti i dugoročno planiranje. Ako nemate namjeru kroz dan, dva pripremiti kupljeno meso, najbolje ga je odmah zamrznuti, ali treba imati na umu da ni u tim uvjetima ne traje vječno!

tri vrste sirovog mesa

Govedina je otpornija od piletine

Sirova piletina i puretina u hladnjaku mogu stajati samo jedan do dva dana. U zamrzivaču ih slobodno čuvajte do devet mjeseci. Svježa riba u hladnjaku preporučuje se skladištiti samo dan, dva. U smrznutom obliku mogu trajati od šest do osam mjeseci. Govedina i svinjetina najizdržljivije su vrste mesa. U hladnjaku mogu biti od tri do pet dana, a u zamrzivaču od šest mjeseci do godinu dana. Ako je meso već pripremljeno, kuhano ili pečeno, pravila su ipak malo drugačija. Neovisno o vrsti mesa ili ribe, gotova jela u hladnjaku preporučuju se držati najviše tri ili četiri dana. Nakon tog roka ne preporučuje se njihova konzumacija. Ako imate namjeru gotova mesna jela zamrznuti, imajte na umu da u tim uvjetima mogu trajati između 2 i šest mjeseci. Unutar tog vremena bi ih trebalo svakako pojesti.

 

Mljeveno meso zaslužuje posebnu pažnju

U toplijim mjesecima osobito je važno pravilno skladištiti mljeveno meso. Ono je podložno bržem kvarenju i zapravo se preporučuje da ga ili pripremite na dan kupnje ili pohranite u duboko zamrzavanje. Najbolje ga je zamrznuti u vrećici, u sirovom obliku može trajati između tri i četiri mjeseca. Što se tiče gotovih obroka od mljevenog mesa, njih u zamrzivaču nemojte držati dulje od 3 mjeseca.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

lazanje na tanjuru