Untitled design - 3

Fish & chips

Ljetna je sezona, a što je bolje nego li uključiti ribu u prehranu, i to na možda nesvakidašnji način – kao fish & chips. Zapravo, priprema ovog jela nije toliko nesvakidašnja, koliko je to način jedenja – na nogama. Fish & chips britansko je nacionalno jelo i toliko je Britancima važno da nije bilo podložno štednji i racionalizaciji tijekom Drugoga svjetskog rata. To je pravi primjerak ulične hrane kojim se Britanci toliko ponose da se razne verzije spremaju i u kuhinjama luksuznih restorana.

Untitled design - 5

Tako jednostavno, tako ukusno

U svojoj suštini ovo je jelo vrlo jednostavno. Riječ je o pohanoj ribi koja se spravlja umakanjem u smjesu brašna i vode te se peče. Najčešće se koristi bakalar, ali to mogu biti i oslić i losos, samo je važno da riba nema kostiju. Uz ribu se poslužuje čips, odnosno prženi i posoljeni natanko narezani komadići krumpira. Krumpirići su, pak, nešto deblji od tipičnog pomfrita, ono što se naziva „stake style fries“. Uz fish & chips možete poslužiti umak na bazi majoneze poput tartara. Posebnost ovog jela jest da se tradicionalno poslužuje i jede kao street food, odnosno s nogu.

Tijesto za pohanje

Tijesto za pohanje ribe ulični prodavači najčešće pripremaju od jednostavne smjese brašna i vode te u njega dodaju prašak za pecivo. No, ponekad se dodaje i pivo kako bi smjesa bila lakša i prozračna, a boja tijesta tada će biti više smećkasta. Obično se, u odnosu na vodu, dodaje u omjeru 2:3. Iako neki preferiraju lager pivo, vi možete pokušati pripremiti tijesto i sa stout ili bitter vrstama.


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Untitled design - 6