Firentinci izbliza na rustikalnoj dasci
Copyright (c) 2020 Gordon Bell/Shutterstock. No use without permission.

Firentinci – s puno ljubavi, bez jaja i brašna

Firentinci ili firentinski keksi ukusna su poslastica koja se spravlja od kandiranog voća i orašastih plodova, a najveća posebnost ove slastice je to što ne sadrži jaja i brašno. Riječ je o tankim karameliziranim keksićima koji se uglavnom dekoriraju rastopljenom čokoladom. Najčešći sastojci firentinaca su kandirane trešnje te nasjeckani lješnjaci i bademi. Iako su ime dobili po talijanskom gradu Firenci, ipak nisu plod talijanske, nego francuske škole gastronomije. 

Firentinski keksi s orasastim plodovima, suhim vocem i sjemenkama
Copyright (c) 2022 tyasindayanti/Shutterstock. No use without permission.

Čipkasti keksi

Tradicionalni firentinski keksi imaju samo jednu čokoladnu stranu koja se dekorira vilicom u obliku valovitog uzorka. Hrskavi su to i slatki keksi koji se peku dok ne dobiju zlatnosmeđu boju, a kako su tanki i gotovo prozirni, nazivaju se i čipkasti keksi (eng.: lace cookies). Zbog jednostavnosti pripreme i zamamnog okusa, često se peku za velika događanja, a vrlo su praktični jer se jedu u jednom zalogaju. 

Kako ih napraviti doma?

Za pripremu firentinaca u vlastitoj kuhinji bit će vam potrebno 50 g maslaca, 50 g muscovado šećera, 50 g šećernog sirupa, 50 g brašna, 50 g kandiranih trešnji ili kombinacije suhog voća po vašem izboru, 75 g sjeckanih badema, 50 g sjeckanih lješnjaka, cijeđeni sok naranče i 175 g tamne čokolade. Otopite maslac, sirup i šećer pa dodajte brašno, voće, lješnjake i bademe. Na papir za pečenje žlicom stavljajte tanke slojeve smjese i pecite oko 10 minuta na 180 °C, a kada se ispeku, ostavite ih da se ohlade. Za to vrijeme na pari otopite tamnu čokoladu. Pečene kekse okrenite na suprotnu stranu tako da strana na kojoj su se pekli bude okrenuta prema gore. Žlicom rasporedite tamnu čokoladu po svakom keksu, a potom vilicom pređite preko čokolade da biste napravili valoviti uzorak. Pričekajte da se ohlade i uživajte u okusu. Dobar tek!

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Florentinci od badema