zrele zute dunje u kosari
Copyright (c) 2020 ElenVik/Shutterstock. No use without permission.

Dunje ili 'zlatne jabuke'

Dunja (Cydonia oblonga) osim što je vjesnica skorog dolaska jeseni, simbol je plodnosti, sreće i postojanosti. U našim krajevima u prošlosti dunja se često sadila kada bi se rodilo dijete, a u arapskim krajevima bila je poznata i kao zlatna jabuka jer je uspijevala u sušnim uvjetima, tamo gdje jabuke nisu. Vrlo je siromašna po broju sorti, ima ih samo tri koje se razlikuju po obliku ploda – jabukolike, kruškolike i zvonaste, a ujedno je jedina predstavnica svoga biljnoga roda. 

pecena dunja s medom
Copyright (c) 2018 Peredniankina/Shutterstock. No use without permission.

Savršen desert

Sirovi plod dunje zbog svoje trpkosti nije omiljen za jesti, ali može se konzumirati kada odstoji jer postane slađi. No, prerađevina od dunje ima obilje, a najčešće se peče ili kuha kako bi voćno meso postalo slađe. Narezane kriške dunje zapečene u pećnici ili na tavi s medom odličan su ljetni desert, a odlično pristaje i uz kuglicu sladoleda od vanilije. Kompot od dunja predstavlja sladak i nutritivno vrlo vrijedan obrok, baš kao i dunja u voćnim salatama. 

Probajte s mesom!

No, ne morate svježe dunje čuvati za kuhanje jer ih možete iskoristiti i za grill ili pećnicu. Naime, dunje se odlično sparuju s mesom kojem daju slatki i pomalo trpki kontrast okusa. Naročito dobro pašu s janjetinom i piletinom jer dodaju bogatstvo arome blagom okusu mesa. Slažu se dobro i s divljači i crvenim mesom, a odlično će se uklopiti u glazuru ili pak kao nadjev za jače mesne okuse.

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

peceno meso s dunjom i povrcem na tanjuru