povrtna veganska plata s humusom i orasastim plodovima, zdrava prehrana
Copyright (c) 2016 AnastasiaKopa/Shutterstock. No use without permission.

Crudités – povrtna plata za sve prilike

Crudités (izgovor: kruditeh) ili povrtna plata popularno je francusko jelo koje se sastoji od na drvenoj dasci posluženog sirovog povrća i raznih umaka. Savršena je i vrlo ukusna alternativa mesnoj plati ili butterboardu, a jednostavnost pripreme osvaja na prvu. Sve što vam treba je drvena daska, omiljeno povrće i umaci! 

Domaci humus zacinjen maslinovim uljem i paprikom te svjezim povrcem
Copyright (c) 2018 zarzamora/Shutterstock. No use without permission.

Sočno povrće

Ključ za savršenu povrtnu platu su dobri komadi povrća, što znači da ne morate birati najveće tikvice, nego one koje su najsočnije. Da bi se povrće što bolje održalo na plati, najbolje ga je rezati neposredno prije posluživanja, a za vrućih dana nije loše povrće poslužiti u zdjelama s ledom, da ne bi uvenulo i kako bi se održalo hladnim. Savršen odabir za platu sastoji se od narezanog povrća poput rajčice, paprike i mrkve, ali i cijelog poput stabljike celera, ljute papričice i masline. No, ne morate birati samo svježe povrće, nego i ono kuhano! Tako platu možete upotpuniti kuhanom cvjetačom i brokulom ili ukiseljenim lučicama, a sjajno će se uklopiti i gljive, kao što su šampinjoni, shiitake ili bukovače. 

Upotpunite!

Povrtnu platu ili crudités možete obogatiti dodacima poput feta sira, pokojim krekerom, ali i ukusnim humusom, ranch dresingom i kriškama hrskavoga kruha. Kada sastavljate platu, razmišljajte o tome da bi se svaki komad hrane trebao jesti u jednom zalogaju, pa sastojke režite prikladno - kao zalogajčiće. Naravno, granica nema kada je riječ o hrani, pa tako možete kombinirati mesnu i povrtnu platu, kao i butterboard i sirnu platu. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

plata od povrca, zdrava prehrana