Jednostavna namirnica za super obrok: celer
Celer se sastoji od korijena, lisnatih dijelova, dugih stabljika i lišća. Svi su dijelovi biljke jestivi i preporučuju se što češće jesti jer konzumacija ovog povrća povećava vitalnost organizma. Osim što u sirovom obliku predstavlja zanimljiv hrskavi zalogaj, celer sadrži antioksidanse, vlakna, vitamine A, C, E i K te kalcij i kalij. Na odličnom je glasu kao čistač organizma jer sadržava čak 95 % vode. Najčešće se koristi u pripremi bistrih i kremastih juha, ali zapravo pruža daleko veće mogućnosti u kuhinji jer ima blagi okus i aromu pa se lako uklapa u razne salate, smoothieje i druge niskokalorične obroke. Dobro se slaže s mesom, ribom, drugim povrćem, a njegova začinska aroma može obogatiti i jela od graha, kupusa ili krumpira. Kao svježa hrskava grickalica doprinosi svježem dahu i takvim unosom pruža organizmu najviše hranjivih tvari. Stabljika celera vrlo je zdrava i hranjiva, a u prosjeku ima samo 10 kalorija.
Na što obratiti pažnju pri kupnji
Pri odabiru je najvažnije obratiti pozornost na čvrstu strukturu i svježinu listova. Birajte duže stabljike i listove svjetlije zelene boje. Izbjegavajte plodove koji imaju žute i smeđe dijelove. Stabljika treba biti hrskave strukture što znači da nije lako savitljiva i da bi se jednostavno mogla prepoloviti. Korijen težinom treba odgovarati veličini i treba biti tvrd. Celer je najbolje konzumirati unutar tjedan dana od kupnje, ali nemojte ga čistiti niti rezati za skladištenje, već isključivo netom prije pripreme da ne izgubi svoja nutritivna svojstva. Upravo zato biste trebali izbjegavati već narezani celer u zapakiranim oblicima.
Ukusni snackovi i dobre kombinacije
Svježa stabljika celera idealna je za zdrave i ukusne snackove s namazima ili umacima. Najbolje ju je kombinirati sa sirevima, hummusom i sličnim povrtnim namazima ili recimo maslacem od kikirikija. Stabljika se može koristiti i kao dodatak povrtnim i voćnim sokovima ili za salatu od tune i drugog raznog povrća. Korijen narezan na kockice često se priprema na salatu u kombinaciji s piletinom, jabukom i avokadom. Najpoznatija salata s celerom je Waldorfska salata koja se radi u kombinaciji s jabukama, majonezom, vrhnjem i orasima. Nerijetko se dodaje u rižota i odličan je spoj s krumpirom pa ga slobodno zapecite u pećnici s preljevom od vrhnja i sirom.
* Sve informacije u članku su isključivo informativnog karaktera.