Chop suey – brzo gotovo, a veoma ukusno
Kulinarska mitologija još nije uspjela odgonetnuti otkuda zapravo dolazi jelo naziva chop suey, a mnogima će na pamet pasti i pjesma benda System of a Down. Znalci i antropolozi slažu se da je ovo jelo osmišljeno u Kini, a završno oblikovanje dobiva u SAD-u.
Stir fry veličanstvo
Jelo se sastoji od stir fry mesa (piletine, svinjetine ili škampa) s povrćem poput kupusa, klica, graha i mrkve, a sve se zajedno kuha u slanom umaku od soja sosa, češnjaka, đumbira. Mnogi ovo jelo i zgusnu dodatkom kukuruznog škroba. Chop suey tipični je predstavnik kineskog gastronomskog utjecaja u Americi i vrlo je popularno, što zbog širine sastojaka koji se koriste, što zbog jednostavnosti i brzine pripreme. Obično se stir fry povrće i meso poslužuje preko riže i rezanaca.
Ostaci od kuhanja ili jednostavne zamjene
Ono što chop suey izdvaja od ostalih jela je što se može napraviti s gotovo bilo kojim povrćem i mesom. Legenda kaže da je nastao kao jelo od ostataka kuhanja, tako da predstavlja praktično i elegantno rješenje kada vam se žuri ili pak imate ostatke povrća i mesa koje nikako ne želite baciti. Ako se ne želite držati originalnog recepta, zamijenite meso i povrće svojim omiljenim namirnicama, ali kako biste održali izvorni okus, minimalno prilagođavajte umak za kuhanje kako se ne bi izgubila ta orijentalna nota po kojoj je chop suey poznat.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.