canelloni  tjestenina s mljevenom govedinom, umakom od rajcice i sirom
Copyright (c) 2021 Chatham172/Shutterstock. No use without permission.

Cannelloni – tjestenina za slana, ali i slatka punjenja!

Cannelloni su zapravo tjestenina cilindričnog oblika i namijenjeni su punjenju. Upravo šuplji oblik omogućuje bezbroj mogućnosti punjenja, od tradicionalnog miješanog mljevenog mesa, ricotte i špinata pa do nekih novih kombinacija koje vas tek trebaju oduševiti. 

Cannelloni  tjestenina punjena s ricottom i  pinatom
Copyright (c) 2019 Alexander Prokopenko/Shutterstock. No use without permission.

Punjeno užitkom

Iako se tradicionalno cannelloni pune mljevenim mesom, popularne su i vegetarijanske varijante sa špinatom, bučom, tikvicom, raznim gljivama ili rižom, a uz te kombinacije naročito pašu razne vrste sireva poput ricotte ili mozzarelle. Popularni recept su cannelloni punjeni ricottom i špinatom, preliveni bešamelom ili umakom od rajčice te  aromatizirani bosiljkom i zapečeni. U suštini, cannelloni se mogu puniti kojom god kombinacijom okusa, čak i slatkom!

Može i na slatko!

Baš kako idu na slano, idu i na slatko! Pa tako cannellone možete napraviti i sa slatkim voćnim nadjevima, a naročito su dobre kombinacije sira, suhog voća i orašastih plodova. Tako u ricottu možete umiješati prepržene pinjole i malo muškatnog oraščića, nasjeckani bosiljak, malo cimeta i odabrano suho voće poput brusnica, trešnji ili grožđica. Sve zajedno pomiješajte i dodajte snijeg od dva bjelanjka i šećer. Napunite cannellone ovom smjesom, poslažite ih u lim za pečenje, a možete ih preliti limunovim i narančinim sokom s dodatkom meda ili šećera. Sve zajedno pecite na 180 °C, oko 25 minuta ili dok ne postanu zlatnosmeđi. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Slatki kaneloni peceni u keramickim oblicama na drvenom stolu