svjeze breskve na dasci za rezanje
Copyright (c) 2020 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Breskva u ljetnoj kuhinji – pečena, grillana, kuhana!

Malena, slatka, sočno osvježenje na plaži... To je breskva, jedan od mnogih simbola ljetnih dana provedenih na plaži uz grickanje slatkih plodova ove ukusne voćke. Iz biljne porodice ruža, breskve su „starije sestre“ nektarina, a imaju mekše, podatnije meso. Stoga su breskve sjajne u kompotima, ledenim čajevima, ali i na grillu, u šalši i u piti. U suštini, tijekom ljeta s breskvama ne možete pogriješiti. 

pecene breskve sa sladoledom od vanilije
Copyright (c) 2012 AnjelikaGr/Shutterstock. No use without permission.

Pecite!

Pečene breskve ukusna su poslastica koja ističe njihovu slatkoću. Prepolovite breskve i uklonite koštice, polovice stavite na lim za pečenje i to unutarnjom stranom okrenutom prema gore. Po polovicama možete posuti malo šećera, cimeta ili meda pa ih pecite 20 - 25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C, dok ne postanu mekane i blago karamelizirane. Poslužite ih same, a još će bolje biti ako im dodate sladoled od vanilije ili šlag. 

Grillajte!

Breskve na grillu odličan su dodatak ljetnom roštilju. Prepolovite breskve i uklonite koštice pa unutarnju stranu svake polovice premažite maslinovim uljem da se ne bi zalijepile za rešetku. Stavite polovice na zagrijani roštilj ili grill tavu, unutarnjom stranom okrenutom prema dolje. Pecite ih 3 - 4 minute, dok ne postanu mekane i dobiju blago zapečenu boju. Poslužite ih samostalno ili u kombinaciji s nekim drugim grillanim voćem. Također, još jedna zabavna ljetna ideja su i breskve narezane na kockice i poslagane na štapić za ražnjiće s ostalim voćem poput lubenice, jabuke, nektarine i banane. 

grilana breskva s medom
Copyright (c) 2019 Ivanna Pavliuk/Shutterstock. No use without permission.
priprema za dzem od breskve
Copyright (c) 2021 PhotoSailing/Shutterstock. No use without permission.

Kuhajte!

Kompot je jedan od vrlo ukusnih načina kako možete koristiti breskve. Osim što ćete dobiti ukusan i kuhan plod, uživat ćete u osvježavajućem aromatičnom napitku! Ogulite breskve, uklonite koštice i narežite ih na manje komade. Stavite ih u lonac, dodajte vodu, šećer i neke začine poput cimeta ili vanilije. Kuhajte na srednje jakoj vatri 15 - 20 minuta, dok se breskve ne raspadnu i stvori se sirup. Procijedite kompot i rashladite ga prije posluživanja. No, ako želite breskve u kompaktnijem obliku, kuhajte ih malo kraće, oko 15 minuta. Dobar tek!

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.